"Suomen ei pidä jatkaa väestökehityksen ajopuuna" – Keskustan Saarikko haluaa syntyvyyden nousuun ja osaajia maailmalta

Politiikka

Suomessa on pitkään otettu väestökehityksen suunta annettuna eikä siihen ole pyritty vaikuttamaan. Suomen ei pidä jatkaa väestökehityksen ajopuuna.

Näin linjaa keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

Hän varoittaa, että ilman konkreettisia toimenpiteitä väestö kutistuu vuoden 2030 jälkeen. Suuntaus aiheuttaisi lukuisia haasteita eri puolille maata sekä kangistaisi taloutta.

Saarikko kertoo tiedotteessaan, että keskusta on valmis edistämään keskiviikkona julkaistun Anna Rotkirchin väestöpoliittisen raportin suosituksia.

Puoluejohtaja ehdottaa, että hallitus asettaa väestöpolitiikan tavoitteet tälle vuosikymmenelle tavoitellen muun muassa sitä, että syntyvyys nousee lähemmäksi ihmisten itse toivomaa lapsilukua.

– Tähän tarvitaan perheellistymiseen kannustavaa yhteiskunnallista ilmapiiriä sekä poliittisia päätöksiä. Vanhemmuutta, lapsia ja perheitä on tuettava. Uusi sukupolvi on aina uusi toivo ja iloinen asia.

Lisäksi Saarikko pitää selvänä, että Suomi tarvitsee osaajia maailmalta.

– Osaavasta työvoimasta on jo nyt monilla alueilla pulaa. Työperäisen maahanmuuton tulisi kasvaa vähintään 10 000:lla vuosittain 2030 saakka.

Jotta työvoiman saatavuus voidaan turvata, Saarikko perää uudistuksia ja panostuksia työlupien myöntämiseen, palveluihin sekä Suomen markkinointiin maailmalla.