Suomen ahmakanta on vahvistunut 2000-luvulla – Ministeriö kertoi eilen metsästyskiintiöstä

Pedot

Suomen ahmakanta on vahvistunut erityisesti 20 viime vuoden aikana, ilmoittaa Luonnonvarakeskus (Luke). Ahmojen määrä maassa on nyt noin kymmenkertainen verrattuna 1990-alun tilanteeseen, lisää tutkimusprofessori Ilpo Kojola Lukesta.

Vuonna 1982 Suomessa rauhoitetun ahman kannan kokonaisarvio on tällä erää 390–400 yksilöä.

–  Ahmojen määrän nousu on noudatellut rauhoitetun eläinlajin kannan kasvulle ominaista asteittain kiihtyvän populaatiokasvun mallia. Toistaiseksi ahmakannalla on ollut riittävästi tilaa ja ravintoa todetun kaltaiseen runsastumiseen, Kojola sanoo.

Poronhoitoalueella ahmoja on pyydetty viime vuosina 4−8 yksilöä vuosittain.

Ahmoja asustaa erityisesti Enontekiön, Inarin ja Utsjoen tunturialueella, mutta se viihtyy myös metsissä itärajan tuntumassa.

Suurpedoista ahma aiheuttaa poronhoitoalueella suurimmat porovahingot. Muualla Suomessa ahma ei aiheuta juurikaan vahinkoja.

Uutissuomalainen kertoi keskiviikkona, että maa- ja metsätalousministeriö esittää metsästyskauden 2021–2022 ahmakiintiöksi kahdeksaa yksilöä.