Suomeen syntyi ennätysvähän lapsia alkuvuonna – Ruotsissa syntyvyys nousussa

Tammi-kesäkuun lapsiluku itsenäisyyden ajan pienin
Väestö

Suomeen syntyi ennätysvähän lapsia alkuvuonna, kertoo Tilastokeskus. Ennakkotietojen mukaan Suomessa syntyi 26 517 lasta tammi-kesäkuussa, mikä on itsenäisyyden ajan pienin luku.

Syntyneiden määrän laskusta huolimatta maan väkiluku kasvoi alkuvuoden aikana runsaalla 6 269 ihmisellä. Syy väestönlisäykseen oli muuttovoitto ulkomailta. Maahanmuuttoja oli 7 022 enemmän kuin maastamuuttoja.

Suomen väkiluku oli kesäkuun lopussa noin 5,5 miljoonaa.

Ennakkotilaston mukaan alkuvuonna syntyi 912 lasta vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2015. Kuolleiden määrä oli 27 270, mikä on 527 henkeä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Maakunnittaisten ennakkotietojen mukaan väkiluku kasvoi vain Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Ahvenanmaalla, Päijät-Hämeessä, Keski-Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Ruotsissa vastaavasti syntyvyys on nousussa, kertoo Helsingin Sanomat tänään.

Ruotsin väkiluku saattaa syksyllä rikkoa maan tilastokeskuksen mukaan kymmenen miljoonan asukkaan rajan. Väestönkasvu on ollut yhtä suurta viimeksi 1860-luvulla.

Väestönkasvun suurin syy on maahanmuutto, mutta myös ruotsalaisnaiset synnyttävät HS:n mukaan eurooppalaisittain paljon.

Vuonna 2015 Ruotsissa syntyi noin 115 000 lasta, ja syntyvyys on noussut lähes koko 2000-luvun.

Juttua täydennetty klo 10.10.