Sukupuolineutraalista avioliittolaista keskustellaan vanhoilla perusteilla
Sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamiseksi tehty vasta-aloite toi suuren osan vanhoista perusteluista uudelleen eduskuntaan.
Aito avioliitto -kansalaisaloite haluaa säilyttää avioliiton miehen ja naisen välisenä liittona.
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kansalaisaloitteeseen pohjautunut lakimuutos yritetään mitätöidä vasta-aloitteella.
Uuden kansalaisaloitteen puolustajat perustelivat kantaansa jälleen esimerkiksi uskonnolla, pitkällä perinteellä ja lasten oikeuksilla.
– Sukupuolikiintiö, jollaisia yhteiskunnan monilla osa-alueilla tasa-arvon nimissä ajetaan, on avioliitossa tällä hetkellä lähtökohta. Eli aviopuolisoista 50 prosenttia on miehiä ja 50 prosenttia naisia, Päivi Räsänen (kd.) sanoi.
Sukupuolineutraalin avioliiton kannattajat pitivät keskustelua osin turhana, sillä avioliiton samaa sukupuolta oleville sallivan lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden maaliskuussa.
He myös muistuttivat toistuvasti, että eduskunnassa ei säädetä uskonnon lakeja.
– Tasa-arvoinen avioliitto ei ollut keneltäkään pois. Se ei kieltänyt yhdeltäkään suomalaiselta oikeutta avioliittoon, Emma Kari (vihr.) sanoi.
(vihr.) käytti itseään esimerkkinä. Hän kertoi olevansa homoseksuaali mies ja alle kolmevuotiaan tyttären yksinhuoltajaisä.
– Uskon, että olen vanhempana onnistunut siinä, että pystyn tarjoamaan tyttärelleni rakastavan ja turvallisen kodin, rakastavan ja turvallisen perheen ja yhteisön, missä elää, Toivola sanoi.
Mika Niikko (ps.) kyseli sen jälkeen Toivolalta, että onko Toivola ikinä kysynyt lapseltaan, että kaipaako lapsi äitiään.
Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) huomautti tämän jälkeen Niikkoa. Lohela sanoi, että salissa pitää puhua kohteliaasti ja teititellä.
Tällä kertaa keskustelu ei kiinnostanut kansanedustajia edellisen aloitteen malliin, sillä eduskunnan sali oli keskustelun aikana lähes tyhjillään.
Keskustelussa ollut viime vuoden keväällä vireille pantu aloite keräsi syksyyn mennessä runsaat 106 000 nimeä, kun minimiraja eduskuntakäsittelyyn etenemiselle on 50 000 nimeä puolessa vuodessa.
Edellinen eduskunta hyväksyi sukupuolineutraalin avioliittolain loppuvuodesta 2014 äänin 101–90.
Tuolloin asian käsittely alkoi kansalaisaloitteesta, jonka allekirjoitti lähes 170 000 suomalaista.
Kyseessä oli ensimmäinen Suomessa laiksi asti edennyt kansalaisaloite.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on sanonut, että nykyhallitus kunnioittaa asiassa edellisen eduskunnan tekemää päätöstä.
Sukupuolineutraali avioliittolaki olisi mahdollista kumota ennen kuin sen on määrä tulla voimaan maaliskuussa, sanoo eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovesi.
Kansalaisaloitteen laatijat haluavat saada uuden lain voimaan ennen maaliskuuta. Kuloveden mukaan tälle ei olisi lainsäädännöllisiä esteitä, jos eduskunta äänestäisi aloitteen puolesta.
Kulovesi sanoo, että nykylainsäädännössä ei ole rajoitettu kansalaisaloitteiden määrää edes samaan asiaan liittyen.
Jos Aito avioliitto -aloite etenisi laiksi asti, sukupuolineutraalin avioliiton kannattajat voisivat laatia vasta-aloitteen vasta-aloitteen.
– Periaatteessa tätä voidaan jatkaa maailman tappiin, Kulovesi sanoo.