Stubb pyytää anteeksi vääriä tietoja, hallintarekisteriä puidaan huomenna

Hallintarekisteri

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) sanoo käyttäneensä yksinkertaisesti virheellistä lukua puhuessaan eduskunnassa hallintarekisteriä puoltavista lausunnoista.

– Tietoa 90 prosentista ei ollut ja käytin sitä väärin. Sain luvun omasta päästäni, Stubb myönsi toimittajille Tampereella.

– Prosenttiluku oli kerta kaikkiaan virheellinen.

Stubb sanoi torstaina, että 90 prosenttia annetuista lausunnoista oli myönteisiä. Tosiasiassa luku oli Helsingin Sanomien mukaan alle 10 prosenttia.

– Haluan pyytää mitä nöyrimmin anteeksi antamiani tietoja, joissa käytin väärää prosenttilukua. Virhe oli vain ja ainoastaan minun.

Stubb kertoo, että hallitus käsittelee hallintarekisteriasiaa huomenna. Joko arvopaperikeskusasetus ja hallintarekisteri hyväksytään, tai hallintarekisteri otetaan pois asetuksesta.

Stubbin mukaan asetus pitää saada voimaan lähitulevaisuudessa.

– Teemme laajan poliittisen arvion kokonaisuudesta ja teemme päätöksen yhdessä.

Julkisuuteen tulleessa valtiovarainministeriön viestintäohjeessa pyrittiin ohjailemaan mediaa, jotta uudistuksesta tulisi myönteinen kuva.

Stubb kertoo nähneensä syyskuussa laaditun ohjeen, koska viestintästrategia ja muut vastaavat paperit toimitetaan ministerille. Muuten hän ei viestintäohjetta kommentoinut.

Stubb kirjoitti lauantaina blogissaan, että muun muassa hallintarekisterihankkeen viestintä ei ole ollut riittävän avointa.

Finanssialan Keskusliitto on ajanut hallintarekisteriä. Kuitenkin nyt liiton hallituksen puheenjohtaja Reijo Karhinen on arvostellut uudistusta ja pitänyt sen takana ollutta prosessia huonona.

Stubb myöntää, että prosessi jättää paljon toivomisen varaa.

– Prosessista, sen sisällöstä ja viestinnästä on vastuussa ministeri eli minä.

Oppositiosta on vaadittu Stubbilta selvitystä eduskunnalle virheellisistä tiedoista. Hän kertoo, ministeriöstä lähetetään tänään eduskunnalle yhteenveto eri arvioista, jotka liittyvät uudistukseen.

– Nämä arviot ja yhteenveto ovat olleet nettisivuillamme jo kauan. Toivottavasti siinä on jo selvitystä.

Stubb kertoo keskustelleensa jupakasta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja ulkoministeri Timo Soinin (ps.) kanssa sekä syksyn aikana että viikonloppuna.

Hänen mukaansa päätös uudistuksesta tehdään yhteistuumin hallituksessa. Stubb kiistää, että asiasta olisi ollut varsinaista kiistaa perussuomalaisten kanssa.