STTK:n Palola: Työmarkkinakiistojen sovittelujärjestelmä voisi kaivata uudistusta – “Vahvasti yhteen henkilöön keskittyvä järjestelmä ei välttämättä toimi enää“

Työmarkkinat

STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan työmarkkinakiistojen sovittelujärjestelmän uudistamistarvetta tulisi pohtia. Valtakunnansovittelijan instituutio keskittyy yhteen henkilöön, eikä se hänen mukaansa välttämättä toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

Mallia voisi Palolan mielestä ottaa vaikkapa länsinaapurista.

– Ruotsissa käytössä on niin sanottu niin sanottu medlingsinstitutet, johon kuuluu useita henkilöitä. Vahvasti yhteen henkilöön keskittyvä järjestelmä ei välttämättä Suomen muuttuneissa työmarkkinaoloissa ja vaikeissa neuvotteluissa ole paras mahdollinen, hän sanoo tiedotteessa.

Palola ehdottaa, että työmarkkinaosapuolet tarkastelisivat nykyisen sovittelujärjestelmän toimivuutta ja mahdollisia uudistamistarpeita sen jälkeen, kun työmarkkinakierros on saatu päätökseen.

Merimies-Unionin puheenjohtaja Simo Zitting on kritisoinut valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalaa julkisesti. Postilakon aikana marraskuussa Zitting kuvaili Piekkalaa onnettomaksi ja noviisiksi eikä uskonut, että valtakunnansovittelijalla on edellytyksiä saada työmarkkinakiistassa Postin osapuolten kesken ratkaisua.

Palolan mielestä syksyn työtaistelu-uhat, epäonnistuneet sovittelut ja lakot viestivät siitä, että uusi neuvottelukulttuuri ei toimi. Keskusjärjestöt eivät enää neuvottele palkoista ja työsuhteen ehdoista, joten jokainen liitto asettaa itse omat tavoitteensa ja määrittää keinot niiden saavuttamiseksi.

– Tämä tuntuu tulleen työnantajille yllätyksenä.