Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Pitkäikäisyys

Kekkosen sukupolvesta on elossa enää yksi ihminen – kaikkien aikojen vanhin omassa maassaan

8.7.2025 22:30
Lue lisää 
Hyvinvointialueet
Etenkin lähipalveluiden tulevaisuus herättää huolta, jos hyvinvointialueita aletaan yhdistellä. (Kuva: Lehtikuva / Hanna Matikainen)

Sote-pallo lentää nyt alueilta takaisin hallitukselle – "Säilyykö pelihuumori?"

Lasse Hautala Etelä-Pohjanmaalta pohtii mahdollisuutta avata vuokra-asetus, jotta alueet voisivat luopua tarpeettomista tiloista.
Pauliina Pohjala, Lauri Heikkilä 30.8.2024 17:12, muokattu 30.8.2024 17:16
a– a+
Hyvinvointialueet

Keskustelu hyvinvointialueiden tilasta ja tulevaisuudesta käy kiivaana. Etenkin hallituksen riveistä hyvinvointialueiden taloudenpidossa on nähty ”moraalikatoa” ja sote-uudistusta on moitittu kalliiksi ja kankeaksi.

Etenkään keskustalaiset eivät tunnu syytöksiä nielevän.

Etelä-Savon hyvinvointialueen Eloisan aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen (kesk.) seuraa valtakunnan tason sote-keskustelua hämmentyneenä. Hän kokee, ettei se perustu tietoon, vaan on itse asiassa hyvin kaukana hyvinvointialueen arjesta.

Monimutkaisiin asioihin yritetään etsiä yksinkertaisia ratkaisuja, kuten sellaisia, että alijäämäisten alueiden yhdistämisellä saataisiin säästöjä, Laukkanen hämmästelee.

– Jos nyt alkanut kehitys halutaan alueilla pysäyttää, niin tällä keskustelulla se saadaan tehtyä. Käy kuten sote-uudistuksen odottamisessa – kunnat odottivat 10–15 vuotta ja välttivät isoja muutoksia, jotka olisi pitänyt tehdä.

Laukkasen mukaan puheissa pyörii lähinnä erikoissairaanhoito, vaikka moni muu asia kärsisi alueiden yhdistämisestä.

– Jos ajattelee vaikkapa vanhustenhuoltoa, joka on meidän maakunnassamme on iso juttu, niin henkilöstön saatavuus todennäköisesti huononisi.

Soten isossa kuvassa kohdalla valtio joutuu ensimmäistä kertaa vastuuseen tehdyistä päätöksistä, Laukkanen huomauttaa.

Tähän asti vastuun ovat kantaneet kunnanvaltuustot, kun ne ovat siirtäneet soteen rahaa muilta sektoreita tai myyneet omaisuuttaan, lakkauttaneet koulujaan tai nostaneet veroja.

– Ministeriöt ovat voineet ilmoittaa kansalaisille kaikkea hyvää ja säätää normeja, joita ei ole tarvinnut kokonaan rahoittaa, vaan kunnat ovat etsineet rahoituksen. Nyt tämä keskustelu on siirtynyt kunnanvaltuustoista valtiolle.

– Meillä (hyvinvointialueilla) ei mikään jousta, ja nyt valtion pitäisi myöntää, että raha ja normit eivät ole tasapainossa, Laukkanen sanoo.

Keskustalaiset sote-poliitikot muistuttavat, että kustannusten ja rahoituksen tulisi vastata toisiaan, jotta hyvinvointialueilla ei syntyisi alijäämää. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Onko sote-uudistus hillinnyt jo kustannuksia? Tässäkin on toistaiseksi puolensa ja puolensa, Laukkanen näkee.

Palvelut uudistuvat, iso digiloikka on tehty. Kolmasosa Etelä-Savon hyvinvointialueen terveyspalveluista voidaan saada etäyhteydellä kotona. Samalla väki vähenee, joten osasta kiinteistöneliöitä voi luopua lähivuosina.

– Toimitiloja on kolmasosa liikaa siihen nähden, mitä me tarvitsemme noin kymmenen vuoden päästä. Eli rakenteessa tapahtuu, mutta ei vielä puolessatoista vuodessa.

Laukkanen kertoo, että sote-uudistuksen käynnistyessä kustannuksia oli kuitenkin paljon. Palkat nousivat ja tuli inflaatio. Henkilöstöpula johti vuokratyön lisääntymiseen. Sopimukset piti neuvotella uusiksi hyvinvointialueille.

– Esimerkkinä voin sanoa, että kun ostimme tuhat vanhusten asumispaikkaa, niin ostopalveluiden kulut olivat nousseet yli neljänneksen.

Laukkanen kokee, että kaikista näistä seikoista huolimatta monet tuijottavat vaikkapa hyvinvointialueiden hallintokuluja.

– Ne ovat merkittävästi vähentyneet, sillä ennen näitä asioita käsiteltiin kahdentoista kunnan hallinnossa, hän huomauttaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah on todennut, että sote-rahoituslaki johtaa alueilla moraalikatoon, koska kannustinta menojen vähentämiseen ei ole.

Laukkasen mukaan tämä pidä paikkaansa ainakaan Eloisassa.

– Haastaisin ministereitä ja muita miettimään, että nyt ollaan jo lähellä sitä kysymystä, säilyykö pelihuumori, hän muotoilee.

– Nyt pitäisi säilyttää tekemisen ilo ja draivi. Mutta jos ollaan sitä mieltä, että kaikki on tehty väärin, niin haluavatko ministerit, että valtion virkamiehet johtavat koko toimintaa Helsingistä?

Laukkanen toteaa, että nyt on jo valittu ohjauksen kiristämisen tie.

– Mielestäni se suunta on väärä. Pitäisi antaa vapautta alueille ja luottaa siihen, että ne osaavat hakea oikeat ratkaisut.

Laukkasen mukaan alueiden on nyt pakko tuottaa ne palvelut, jotka on tiukasti normitettu, eikä muuhun välttämättä ole varaa.

– Se johtaa joissakin tilanteissa huonoihin ratkaisuihin.

Kokoomuksen kansanedustajan Ville Valkosen avaus aluevaltuustojen lopettamisesta (Yle) on Laukkasen mielestä tapa johtaa sote-keskustelua pois olennaisesta.

– Kun on vaikeaa puhua isoista asioista, niin yritetään saada sivuraiteita keskusteluun.

Laukkanen toki myöntää, että aluevaltuuston roolista tulee vaikea, jos sillä ei ole liikkumatilaa rahapulan ja valtion tiukan ohjauksen vuoksi.

– Sitten pitää kysyä, mistä ne päätöksentekijät tulisivat alueelle? Kuka heidät valitsisi? Haluaako joku, että valtiolle tulee 250 000 työntekijää lisää?

Laukkanen muistuttaa, että hyvinvointialueet ovat aika isoja.

– Me olemme pienemmästä päästä, mutta meillä on kuitenkin 8 000 ihmistä töissä, 200 toimipistettä, 35 hehtaaria toimitiloja ja 870 miljoonan euron budjetti. Sanotaan, että alueista tuli liian pieniä, mutta eivät nämä ihan pieniä organisaatioita ole.

Etelä-Pohjanmaan aluehallituksen puheenjohtaja Lasse Hautala ennustaa arviointimenettelyjä hyvinvointialueille vuodesta 2026 eteenpäin. (Kuva: Maria Seppälä)

Etelä-Pohjanmaalla aluehallitusta johtava ex-kansanedustaja Lasse Hautala (kesk.) näkee Laukkasen tavoin, että sote-uudistus ei välttämättä ole hillinnyt kustannuksia. Toisaalta syyt tähän ovat moninaiset, ja oikeallekin tielle on päästy.

Etelä-Pohjanmaan palvelutuotanto pelaa normaalisti, Hautala korostaa.

Lain velvoittamissa puitteissa ollaan hoitoon pääsyn ynnä muiden päivämäärärajojen osalta. Aluevaltuustossa ovat edustettuna yhtä lukuun ottamatta kaikki kunnat, ja sotekeskukset ovat hyvin saavutettavissa maakunnan joka kolkasta.

Hautala ei usko, että hyvinvointialueet voisivat saada lain vaatimia alijäämiä katettua velvoitetulla aikataululla. Rahapulan syiksi hänkin mainitsee inflaation, lainsäädännön määräämän kiinteistöjen vuokrakuvion sekä ennakoitua suuremmat sote-sektorin palkankorotukset.

– Rahapula on. Yritetään päästä eteenpäin, mutta en usko henkilökohtaisesti, että hyvinvointialueet Suomessa saavat katettua alijäämiä vuoteen 2026 mennessä.

– Ennustan sen jälkeen, että tullaan käymään arviointimenettelyjä, keskitytään alijäämän kattamisen aikatauluun ja kenties tehdään hyvinvointialuekohtaisia ratkaisuja siitä, millä aikataululla alijäämä on katettavissa, Hautala arvioi.

Hyvinvointialueiden yhdistäminen tuskin tuo säästöjä, Hautala pohtii.

– Pitää muistaa, että alueen kustannukset muodostuvat terveydenhuollosta ja sosiaalipalveluista, ikäihmisten palveluista ja niin edelleen, eikä palveluntarve vähene, se pikemminkin kasvaa koko ajan. Alueita yhdistämällä ei ole merkittäviä mahdollisuuksia saada säästöjä.

Hallinnon säästöt ja virtaviivaistaminen ovat aluehallituksen puheenjohtajan mielestä onnistuneet jo.

– Etelä-Pohjanmaalla oli vanhassa mallissa 11 eri sote-organisaatiota plus pelastuslaitos, nyt on yksi organisaatio. Alkuvuodesta laskin, että vanhassa mallissa sote- ja pelastusasioista oli päättämässä yhteensä noin 600 henkeä. Nykyisin, kun kaikki lasketaan mukaan, on 130 henkeä.

Hallinnon kustannusten arviointia ei ole Etelä-Pohjanmaalla erikseen vielä tehty, mutta Pirkanmaan esimerkki siitä, että luottamusorganisaation kustannukset ovat vain 0,15 prosenttia koko talousarviosta, antaa osviittaa.

– Olen vakuuttunut, että luottamushallinnon kustannukset ovat joka tapauksessa alentuneet, Hautala toteaa.

Myös Hautala kommentoi kokoomusedustajan esitystä aluevaaleista luopumisesta. Hän pitää erikoisena, että hallituspuolueen kansanedustajan mielestä keskeinen toimielin ja vaalit pitäisi lopettaa.

– Se merkitsisi aikamoista demokratian poistamista ja siirtäisi yhä rajummin valtion ohjaukseen koko sosiaali- ja terveyspalvelut. Toki ne ovat sitä taloudellisessa mielessä, mutta rakenteista päätetään alueilla.

Vaihtoehtoja sille, miten hallituksen pitäisi toimia, on erilaisia. Hautala pohtii mahdollisuutta ottaa vuokra-asetus auki, jotta alueet voisivat nopeammalla aikataululla tehdä rakenteellisia muutoksia ja luopua tarpeettomista tiloista.

– Joudumme vuokraamaan kaikki kuntien tilat ja antamaan kuuden prosentin pääomatuotot. Tämä sitoo ensi vuonnakin samaan tilanteeseen.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen poliitikot niin ikään hämmästelevät julkista keskustelua hyvinvointialueuudistuksen epäonnistumisesta, hallinnon paisumisesta, johdon ja luottamushenkilöiden palkoista sekä kustannusten karkaamisesta.

He muistuttavat kannanotossaan, että hyvinvointialuemallissa kustannusten ja rahoituksen oli tarkoitus vastata toisiaan, mutta kustannuksia on kuitenkin siirtynyt enemmän kuin rahoitusta.

– Tämä on merkittävin syy hyvinvointialueiden alijäämäisyyteen toiminnan ensimmäisinä vuosina, Pohteesta huomautetaan.

Uudenmaan keskustalaiset aluevaltuutetut puolestaan kritisoivat kannanotossaan sitä, että Petteri Orpon (kok.) hallitus pitää itsepintaisesti kiinni alijäämien kattamisvelvoitteen täyttämisestä vuoden 2026 loppuun mennessä. Keskusta vaatii alijäämän kattamisvelvoitteen takarajan siirtämistä kahdella vuodella.

Lue myös

Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla

Vähäinen tai huono uni on merkittävä terveysriski. Hyvä uutinen on, että uneensa voi...
9.7.2025 22:45

Tutkimus: Väestön tasolla ruokavalio laahaa

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023 ja Suomen kansalliset suositukset 2024 korostavat selvästi kasvispainotteista, kuitupitoista ja...
9.7.2025 21:45

Pian alkaa lämmetä – katso sähköyhtiön vinkit helteellä pärjäämiseen

Ruoanlaitossa kannattaa kuumana päivänä suosia vaikkapa mikroa tai raikkaita salaatteja
9.7.2025 21:00

Aihetunnisteet

Hallitus hyvinvointialueet Politiikka Sote

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Kekkosen sukupolvesta on elossa enää yksi ihminen – kaikkien aikojen vanhin omassa maassaan
Uutiset | 8.7.2025 22:30
Kainuun prikaati on tarjonnut keskusteluapua yksikössä, jossa Mikkelin murhaepäilty palveli
Uutiset | 8.7.2025 11:26
Kysely: Maatalouden satonäkymissä selvä trendi
Uutiset | 7.7.2025 19:30
Keskiaikainen tapa palasi Suomeen
Uutiset | 7.7.2025 22:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Synkkä Ukraina-arvio: Liian monta virhettä
Uutiset | 1.7.2025 21:48
Kekkosenkin konsti on pelastanut suomalaisten henkiä jo 50 vuotta
Uutiset | 1.7.2025 20:45
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Presidentin puoliso saavutti hämmästyttävän korkean iän – kyseessä peräti triplaennätys
Uutiset | 24.6.2025 22:30

Uusimmat

Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Tutkimus: Väestön tasolla ruokavalio laahaa
Uutiset | 9.7.2025 21:45
Pian alkaa lämmetä – katso sähköyhtiön vinkit helteellä pärjäämiseen
Uutiset | 9.7.2025 21:00
Tutkimus: Raskauskomplikaatiot vaihtelevat alueellisesti
Uutiset | 9.7.2025 20:30
Raskaammat autot, kuoppaisemmat tiet, kuluneemmat renkaat – Autoilussa yhä useampia yhtäaikaisia riskitekijöitä
Uutiset | 9.7.2025 20:00
Tänä vuonna lakkojen ja suppilovahveroiden löytämisessä auttaa moderni jippo
Uutiset | 9.7.2025 19:15
Euroopan parlamentti hyväksyi kahden euron käsittelymaksun Temu-pakettien kontrolloimiseksi – EU:n alueelle saapuu 12 miljoonaa pienpakettia päivässä
Uutiset | 9.7.2025 16:28
Löytyvätkö keinot Englannin kanaalin siirtolaisvirran tyrehdyttämiseen?
Uutiset | 9.7.2025 16:01
Yritys heikentää laitaoikeiston valtaa ilmastolaissa kaatui EU-parlamentissa
Uutiset | 9.7.2025 16:00
Virasto varoittaa huijausmainosten terveysväitteistä: ”Laadusta, tehosta tai turvallisuudesta ei ole mitään tietoa”
Uutiset | 9.7.2025 14:54
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Tutkimus: Väestön tasolla ruokavalio laahaa
Uutiset | 9.7.2025 21:45
Pian alkaa lämmetä – katso sähköyhtiön vinkit helteellä pärjäämiseen
Uutiset | 9.7.2025 21:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen
Mielipide | 1.7.2025 12:52

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
Keskustanaiset esittää vaaleihin rahallista kampanjakattoa
Uutiset | 16.6.2025 14:22
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste