Hallitus priorisoi väärin, hoitovelka kasvaa, keskustan Uudenmaan aluevaltuustoryhmät moittivat
Keskustan aluevaltuutetut Uudenmaan hyvinvointialueilla vaativat hallitukselta konkreettisia toimia perusterveydenhuollon vahvistamiseksi, hyvinvointialueiden alijäämien kattamisvelvoitteen pidentämiseksi ja turvallisuuden tunteen vahvistamiseksi.
– Uudenmaan hyvinvointialueille keskustavaltuutetut lähettävät vahvan viestin: terveys- ja sosiaalipalvelut on säilytettävä lähipalveluna, valtuustoryhmät kirjoittavat yhteisessä kannanotossaan.
Hallituksen toimet ja aikeet saavat uusmaalaisilta keskustalaisilta tyrmäyksen. Halu yhdistää hyvinvointialueita ei saa pienintäkään ymmärrystä, sillä alueiden erityistarpeiden ymmärrys heikkenisi.
– Keskustapäättäjät ovat yhtä mieltä siitä, että palveluiden yhdenmukaistaminen heikentää mahdollisuuksia joustaviin ja yksilöllisiin hoitotarpeisiin, kannanotossa korostetaan.
– Alueet ovat lähtökohdiltaan hyvin erilaisia niin väestöpohjaltaan kuin rakenteeltaankin. Isossa organisaatiossa ei tunneta alueellisia erityispiirteitä ja palvelut karkaavat keskittämisten myötä yhä kauemmas.
Vaarana on keskustalaisten mukaan eriarvoistuminen, hoitovelan kasvu ja kustannusten lisääntyminen.
– Hoitoon hakeutuminen ja -pääsy viivästyy. Virkamiesvalta kasvaa ja palveluista tulee entistä kasvottomampia.
Hallitus pitää itsepintaisesti kiinni alijäämien kattamisvelvoitteen täyttämisestä vuoden 2026 loppuun mennessä, Uudenmaan keskustalaiset moittivat. Tällainen vaatimus uhkaa heidän mielestään hyvinvointiyhteiskunnan perustaa.
– Keskusta vaatii alijäämän kattamisvelvoitteen takarajan siirtämistä kahdella vuodella.
– Pääministeri on peräänkuuluttanut säästöjen hakemista palveluprosesseja tehostamalla. Hallituksessa on laskettu, että yöpäivystysten sekä raskaimpien leikkausten keskittämisellä voidaan säästää 26,3 miljoonaa euroa vuodesta 2026 alkaen. Samanaikaisesti hallitus on kuitenkin päättänyt laskea alkoholiveroa, jonka vaikutus talouteen on 25 miljoonaa euroa.
Hallitus ei ole tehnyt oikeansuuntaisia priorisointeja, keskustalaiset tiivistävät.
Uudenmaan keskustavaltuutetut sanovat hyväksyvänsä vain tutkitusti vaikuttavia terveydenhuoltoon kohdistuvia säästöjä. Ratkaisuja tulee löytää toimintoja tehostamalla ja uusia hyväksi koettuja käytäntöjä hyödyntämällä, ei paniikkiratkaisuja tekemällä.
– Terveydenhuollon uudistuksen perimmäinen tarkoitus oli vahvistaa perusterveydenhuoltoa. Monien sairauksien hoito siirtyy yhä terveyskeskuksista erikoissairaanhoitoon, koska hoitoon ei pääse ajoissa. Toimintatapa kuormittaa taloutta.
– Ikääntyvän väestön hoidon ja hoivan tarve kasvavat jatkuvasti. Hyvinvointialueilla on oltava riittävät ja monipuoliset resurssit vastata tähän kysyntään.
Lähellä ihmistä olevat palvelut vastaavat väestön tarpeita ja toiveita, keskustalaiset muistuttavat.
– Hallitus on vastuussa siitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukset toteutetaan niin, että säästöt eivät heikennä ihmisten hyvinvointia.
– Resurssien järkevä käyttö ja inhimillisyys eivät saa jäädä poliittisten päätösten jalkoihin, Uudenmaan hyvinvointialueiden keskustavaltuutetut painottavat.
Uudenmaan maakunnan alueella toimii neljä hyvinvointialuetta. Ne ovat Länsi-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan sekä Vantaa ja Keravan hyvinvointialueet. Keskustalla on alueilla yhteensä 19 aluevaltuutettua.