Sipilän mielestä keskustaa tarvitaan säilyttämään tasapaino seuraavassa hallituksessa – ”Sinipunalla on huonot näytöt”

Puoluevaltuusto

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä katsoo, että keskustan ja SDP:n hallitusyhteistyön mahdollisuudet seuraavalla vaalikaudella ovat hyvät, vaikka puolueet ottavatkin nyt usein yhteen.

– Kyllä siellä [hallituksessa] meitä tarvitaan, että saadaan tasapaino säilytettyä. Sinipunalla on huonot näytöt, se on vaan fakta, Sipilä sanoi toimittajille Turun puoluevaltuustossa.

Sipilän mukaan sinipunan mollaaminen ”ei varmasti vaikuta” keskustan ja kokoomuksen hallitusyhteistyöhön.

– Toiset ovat tehneet koko vaalikauden kampanjaa, ei se voi vaikuttaa siihen, jos mekin alamme pikkuhiljaa töihin, Sipilä lausahti kommentin, jonka voi tulkita piikiksi kokoomukselle.

Sipilä vakuutti, etteivät hallituspuolueiden puheenjohtajat eivät ajaudu riitoihin, vaikka linjaerot tulevat vahvemmin esiin vaalitaistossa.

– Me triossa naureskellaan tälle, kyllä me hyvässä hengessä pystymme töitä tekemään, vaikka seuraavan kauden teemoilla vähän otatellaan, Sipilä myhäili.

Sipilä sanoi keskustan arvostavan suomalaista avointa tapaa, jossa vaalituloksen jälkeen katsomaan, päästäänkö hallitusohjelmakysymyksistä yksimielisyyteen.

– Joissain asioissa olemme lähempänä SDP:tä, joissain kokoomusta.

Sipilä ei halua sulkea etukäteen pois hallitusyhteistyötä minkään puolueen kanssa, edes perussuomalaisten.

– Sehän on selvä asia, että keskustalainen arvomaailma ja nykyisten perussuomalaisten arvomaailma ovat valovuoden päässä toisistaan. Jos nyt pitäisi päättää, en pitäisi hallitusyhteistyötä todennäköisenä, hän kuitenkin lisäsi.

Keskustajohtaja väitti jopa nauttivansa nykyisestä asetelmasta, jossa puolueelle ei povata vaaleissa kärkisijoja.

– Henkilökohtaisesti tykkään eniten tällaisesta tilanteesta.

Sipilä vertasi tilannetta siihen, että pari vuotta sitten kukaan ei myöskään uskonut hallituksen saavuttavan työllisyysastetavoitettaan.

– Se sai meidät hallituksessa hakemaan yhä enemmän keinoja, että täältä noustaan. Itse uskoimme koko ajan siihen. Sama koskee tätä. Mitä mahdottomammassa tilanteessa ollaan, sen mukavampaa sellaista porukkaa on vetää. Tämä on meidän omissa käsissämme, vaikka kukaan muu ei usko siihen.

Keskustalla on Sipilän mukaan selvät sävelet siihen, miten ensi vaalikaudesta rakennetaan jatkumo tämän kauden tekemisille.

Työllisyyden kohentuminen tuo budjettiin väljyyttä tehdä asioita, jotka ovat keskustalaisille äärettömän tärkeitä, kuten perusturvan ja lapsiperheiden aseman parantaminen, Sipilä sanoi.

– Osa täytyy käyttää sen varmistamiseen, että kasvu- ja työllisyysuralla pysytään, eli tutkimukseen, tuotekehitykseen ja koulutukseen.

Suomenmaan tuoreen kyselyn mukaan keskustan puoluevaltuutettujen enemmistö (59 prosenttia) pitää hallituksen politiikkaa liian oikeistolaisena. Muutosta on tapahtunut kevään vastaavasta kyselystä, jolloin 59 prosenttia piti hallituksen prosenttia sopivana ja 41 prosenttia liian oikeistolaisena.

– Jos tässä välillä on jotain tapahtunut, niin enemmän varmaan pelataan mielikuvilla, Sipilä tulkitsee muutosta.

– Hallitus on noudattanut tietenkin koko ajan hallitusohjelmaansa ja pistänyt Suomen taloutta kuntoon, se on selvä asia. Kyllä meillä hyvin keskustalainen ohjelma oli tähän kauteen tullessa ja on myöskin seuraavaan kauteen lähdettäessä, pääministeri sanoo.