Seppo Kääriäinen MT:ssä: Näistä seikoista riippuu hallituksen kohtalo ja keskustan lähitulevaisuus

Politiikka

Keskustakonkari Seppo Kääriäinen analysoi Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan ajankohtaisen politiikan asetelmia.

Hän muistuttaa, että mielipidemittauksilla on suuri merkitys hallituksen onnistumisen kannalta.

– Hallituksen toiminta- ja päätöksentekokyky sekä puolueiden gallupkannatus kietoutuvat toisiinsa. Jos hallituspuolueiden kannatus pitää tai kohentuu, se parantaa hallituksen toimintakykyä – ja tietenkin myös toisin päin. Keskustan kannatuksella on tässä katsannossa iso merkitys.

Huhtikuun kuntavaalit ovat Kääriäisen mukaan paikallisten kysymysten ohella yleispoliittiset.

Hän näkee, että keskusta ja perussuomalaiset kamppailevat maakunta-Suomen herruudesta.

– Keskusta yrittää kirkastaa perinteistä alue- ja maaseutupoliittista profiiliaan puhumalla monipaikkaisesta Suomesta ja esiintymällä kokoavana voimana rikkinäiseksi käyneessä politiikassa.

Talouspolitiikassa vastuu on Kääriäisen mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) lisäksi keskustalaisten ministerien hartioilla.

– Maan asioita hoidetaan keskeltä, ei laidoilta, todistelee keskusta.

– Tässä kiivastuvassa kamppailussa ratkeaa ainakin kaksi asiaa: niin kuntavaalien valtakunnallinen ykkönen kuin keskustan lähitulevaisuus.

Hallituksen tulevaisuuden ratkaisee Kääriäisen mielestä se, miten koalitio onnistuu työllisyysasteen nostamisessa.

– Työllisyysasteen nostaminen uudelleen kohti 75:tä prosenttia ja ylikin vaatii hallitukselta tiukentuvaa otetta. Siihen kiteytyy hallituksen ja hallituspuolueiden kohtalo.

Kääriäinen kokee, että työllisyyden ongelmat ja julkisen talouden velkaantuminen korostuvat samalla, kun koronaepidemia väistyy rokotusten myötä.

– Marinin hallitus yrittää päättää yli 55-vuotiaiden työllisyydestä vielä joulukuussa. Eläkeputken poistaminen on samalla paljon puhuva testi hallituksen kyvystä ratkoa jatkossa vieläkin vaikeampia talous- ja työllisyysasioita.