“Se on siinä!“ – keskustameppi Elsi Katainen iloitsee kahden vuoden vakaus- ja elvytyssopimuksesta maataloudelle

Euroopan unioni

Euroopan parlamentti, komissio ja neuvosto ovat löytäneet sovun yhteisen maatalouspolitiikan kahden vuoden siirtymäkauden asetuksen ja kahdeksan miljardin euron elvytysrahojen sisällöstä.

Kolmikantasopu saavutettiin neljännellä neuvottelukierroksella.

Se on siinä! Kahden vuoden vakaus ja elvytys koronakriisistä kärsivälle maataloudelle on sovittu, parlamentin puolesta neuvotteluja Savosta etäyhteydellä vetänyt Elsi Katainen iloitsee tiedotteessaan.  

Katainen on tyytyväinen siitä, että viljelijät saavat varmuuden seuraavasta kahdesta vuodesta ja että nykysäännöillä jatketaan.

– Tämä tuo maatiloille ja ruoka-alalle tulevaisuudennäkymien vahvistamiseksi tarvittavaa vakautta ja investointivarmuutta, Katainen toteaa.

Syntyneessä sovussa aiemmin vuosille 2022-2024 tarkoitettu kahdeksan miljardin EU-elvytys ohjataan maatiloille jo nyt vuodesta 2021-2022 investointi- ja ympäristöpainotuksella. Suomelle rahoitusta on luvassa noin 200 miljoonaa euroa.

Neuvottelupaketti etenee maanantaina EU-parlamentin maatalousvaliokunnan ja EU:n maatalouden erityiskomitean hyväksyttäväksi, jonka jälkeen parlamentti sinetöi lain täysistunnossa joulukuussa.

Täysistunnon hyväksynnän ehtona on, että EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä ja elvytyspaketista päästään sopuun joulukuun huippukokouksessa. Näin siirtymäkauden asetus vuosille 2021-2022 astuisi voimaan 1.1.2021.