SAK: Tarjous nollalinjasta on voimassa vain nyt

Työmarkkinaratkaisu

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK perää hallitukselta selkoa sen lähivuosien suunnitelmista.

SAK:n on puheenjohtaja Lauri Lylyn mukaan liiton on tiedettävä mahdollisesta työmarkkinaratkaisusta sopiessaan, mitä hallitus aikoo tehdä työelämäasioissa ja työlainsäädännössä.

– Hallitus tekee aika paljon ehdotuksia. Onko tämä linja jatkumassa, mihin meidän pitää varautua ja mitä vielä on tulossa?

SAK haluaa myös eroon hallituksen kaavailemista työehtojen heikennyksistä, muun muassa lomarahojen leikkauksista. Sama koskee lapsilisien ja työttömyysturvan kaltaisiin etuuksiin kaavailtuja leikkauksia.

Työmarkkinajärjestöt neuvottelevat parhaillaan vaihtoehdosta hallituksen kilpailukykypaketille.

Lyly varoitti SAK:n valtuustossa torstaina, että järjestön tarjous palkankorotusten nollalinjasta koskee vain parhaillaan käytäviä neuvotteluita.

Jos sopua ei synny, odotukset pitkäaikaisesta palkkamaltista eivät ole realistisia enää vuoden kuluttua.

– Ensi syksynä pakkolakien tuomat heikennykset olisivat neuvottelupöydässä kompensaatiovaatimuksina. Myöskään SAK:n esittämää uutta, avoimen sektorin pohjalta määriteltävää Suomen mallia ei saataisi tehtyä, Lyly sanoi.

SAK on ehdottanut muun muassa, että vuoden 2017 palkankorotukset olisivat nollatasolla ja vuonna 2018 vientialat määrittelisivät korotustason.
– Ellei sen (mallin) antamista lähtökohdista saada neuvottelutulosta, on kyse jostain muusta kuin sopimuksen tekemisestä, Lyly sanoi.