Sairauslomalta palaileva al-Taee myöntää virheen painavan yhä: Minun ei olisi pitänyt salata

Eduskunta

Levollisin mielin ja varovaisin askelin. Näin kertoo SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee palailevansa töihin sunnuntaina päättyneeltä sairauslomaltaan.

Masennuksesta toipumista auttoi, kun hän ymmärsi haluavansa jatkaa kansanedustajana täydet neljä vuotta, vasta silloin olisi valtakirja ansaittu.

– Ajattelin, että täytyy toipua ja palata takaisin sataprosenttisena, mutta se ei ollutkaan niin helppoa ja nopeaa, vaan hidasta ja kivuliasta, al-Taee sanoi STT:lle maanantaina eduskunnan kuppilassa.

Ennen sairauslomaansa Al-Taee nousi otsikoihin vuosien takaisten herjaavien Facebook-kirjoitustensa takia.

Hän kiisti aluksi kirjoitusten aitouden, mutta huhtikuun lopulla hän myönsi niiden olevan aitoja ja pyysi anteeksi. Sen jälkeen hän joutui sairaalahoitoon, ja vapun jälkeen hän jäi sairauslomalle.

Kirjoituksissa al-Taee puhui epäkorrektisti muun muassa sunnimuslimeista, homoista, somaleista ja juutalaisista.

– Kyllä minua edelleen painaa se virhe, minkä tein. Minun ei olisi pitänyt salata. Olisi pitänyt sanoa, että nämä ovat minun tekstejäni, mutta en tunnista itseäni niistä. Jos voisin palata taakse päin, sanoisin noin. Minun olisi pitänyt avoimesti kertoa, että tämä on minun taustani.

Miksi sitten salasit?

– Koska olin tehnyt aivan kaikkeni irtautuakseni kaikesta siitä, mikä oli tehnyt minusta vihaisen. Siinä kohtaa tuntui kamalalta, että joku oli mennyt tonkimaan vuosia vanhoja Facebook-päivityksiä, järjestellyt ne siihen eteeni. Olin aivan häkeltynyt, kun näin ne. En osannut varoittaa ihmisiä. Ajattelin, että se Hussein ei ole enää olemassa, joka joskus nuo kirjoitti. En osannut istua alas ja ajatella.

Hussein al-Taee sanoo vihansa alkaneen laantua, kun hän aloitti työnsä konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativen (CMI) asiantuntijana.

– Ajatus siitä, että pitää kuulla kaikkia osapuolia, avarsi maailmaani valtavasti. Ei rauhanrakentajaksi synnytä, siihen kasvetaan. Ainakin minun töissäni parhaita ovat olleet sellaiset, jotka ovat kokeneet suuria menetyksiä.

En ole sanonut kenellekään, että valehtele puolestani. En ole pyytänyt ketään koskaan tekemään niin.

Hussein al-Taee

STT yritti selvittää kuvankaappausten aitoutta jo ennen julkista kohua. Al-Taee kiisti aluksi kirjoitusten aitouden, ja myös CMI väitti viestejä väärennetyiksi.

– En ole sanonut kenellekään, että valehtele puolestani. En ole pyytänyt ketään koskaan tekemään niin.

Al-Taeen mukaan mikään taho ei painostanut häntä kertomaan lopulta totuutta. Se oli oma kamppailu, hän sanoo. Eniten hän kertoo keskustelleensa CMI:ssä työskentelevän vaimonsa kanssa.

– En halunnut enää päivääkään elää sen henkisen möykyn kanssa. Se ei ollut yhdenmukaista sen kanssa, että haluan päästä vihasta eroon.

Israelissakin media reagoi kohuun.

– Ainoa asia, mitä ajattelin silloin oli, että toivottavasti voin tehdä tai sanoa jotakin, jotta mikään Lähi-idän konflikti ei minun sanomisteni vuoksi eskaloituisi. Tämä oli päällimmäinen ajatukseni, mutta vaikka ei Israelissa olisi kirjoitettu mitään tapauksesta, olisin kertonut totuuden.

Hän sanoo poistaneensa Facebook-kirjoitukset vuosien mittaan, mahdollisimman paljon kerralla ja usein.

– Käytin jotain ohjelmaa, joka deletoi ne. Ei minulla ole tarkkoja ajanjaksoja, että milloin lähti mikäkin päivitys.