Saarikko tulistui Orpolle Ylen tentissä: “Mitä ihmettä on tämä pelottelu?"

Kuntavaalit

Hallituksen sote-uudistus sai keskustelun lämpenemään Ylen kuntavaalitentissä tiistai-iltana.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että uudistus ei ole reformi eikä se säästä rahaa. Orpon mukaan jatkuva uudistaminen pitäisi lopettaa ja parantaa sote-palveluita nykyisissä rakenteissa.

– Ei yritetä niellä koko mammuttia kerralla, vaan mennään evoluutiomallilla, Orpo sanaili.

– Petteri Orpo, me ollaan tehty sote-uudistusta yhdessä viime kaudella. Ihanko tosissaan me ei tarvita Suomessa tätä uudistusta, joka tehdään tuleville vuosikymmenille? Mitä ihmettä on tämä pelottelu? keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko vastasi tiukkasanaisesti.

Saarikko muistutti, että kokoomus tietää varsin hyvin, että pienet kunnat eivät nykyisillään selviä, vaan tarvitaan leveämpiä hartioita.

– Te tiedätte mikä epädemokraattinen elementti liittyy sairaanhoitopiireihin ja te tiedätte ihan hyvin, että niillä isommilla hartioilla ei lisätä hallintoa, vaan kevennetään sitä, keskustajohtaja jatkoi.

Debatin käsiäänestyksessä sote-uudistuksen läpimenoon uskoivat hallituspuolueiden edustajat: keskustan Saarikko, SDP:tä edustanut Ville Skinnari, vasemmistoliiton Jussi Saramo, vihreiden Maria Ohisalo ja RKP:n Anna-Maja Henriksson

Hallituspuolueet perustelivat uudistusta muun muassa nopeammalla hoitoon pääsyllä ja perusterveydenhuollon ongelmilla.

Oppositiossa uskoa ei ollut. Kristillisdemokraattien Sari Essayah myönsi, että uudistuksen takana on järkevä perusajatus suuremmista hartioista.

Essayahin mukaan hyvinvointialueita on kuitenkin tulossa liikaa.

– On aivan liian paljon hallintoa kun tärkeintä olisi, että asiakas pääsee lääkäriin. Uskon, että tästä tulee aikamoinen vääntö.

– Sari Essayahin mukaan meillä on liikaa maakuntia. Kiinnostaisi tietää, mitkä niistä ovat ylimääräisiä, Saarikko näpäytti.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aholta tivattiin puolueen sote-mallia. Halla-ahon mielestä Suomessa julkinen terveydenhuolto toimii varsin kustannustehokkaasti ja nyt pitäisi keskittyä ongelmakohtiin.

– Olemme suhtautuneet myönteisesti maakuntahallintoon sinänsä, jos se tarkoittaa sitä, että kuntien palveluita, jos ne eivät suoriudu niistä, siirretään maakuntatasolle, hän avasi.

Kommentit (3)

 • Lukija90

  Niin paljon pelotti,että monta tuhatta lähti kepusta pois,koska nuori eduskuntaryhmä edustajien kanssa hyväksyy Eu-tukipaketin,mikä on maallemme paha asia. Toisinajatteleviin käyttävät tuomittavia keinoja.

  • Lukija9

   Lukija 90, voi pyhä yksinkertaisuus! Jos olet lukutaitoinen, kirjoitustaitoa ei tarvita, saat selville, ellet ole Persu, ettei Suomea olla viemässä minkäänkaltaiseen liittovaltioon vaan syvempään yhteyteen EU;n kanssa turvallisuutemme ja hyvinvointimme jatkuvuuden kannalta.

 • Lukija9

  Pitää muistaa, että Orpo kuuluu vahoilliskonservatiiveihin, joille vai oma etu menee muun edelle keinolla millä hyvänsä. Isossa taajamassa asustaneena hän ei tajua pienten paikkakuntien ongelmia. Hän ajaa mm. veronalennuksia, eikä se ole mikään ihme, sillä kaupunkiseskusten asiat voidaan hoitaa edullisesti pernuppi kuin kilometrien etäisyyksien maaseudulla. Orpo veti edellisen hallituksen masinoiman Soteuudistuksen pitkäksi, kun yksityisille veroparatiisien terveysfirmoille ei annettu sen mielestä suuria etuja. Että se niistä Orpon hartioista!

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen