Saarikko: Raja-asiat ratkaistava käytännönjärjellä – “Kiurun ero ei veisi asiaa eteenpäin“

Hallituskumppani SDP ärähti heti Lapin keskustapiirin kovasta kannanotosta
Lappi

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko torjuu keskustan Lapin piirin esittämän vaatimuksen ministeri Krista Kiurun (sd.) erosta.

Saarikko kirjoittaa Twitterissä, että Lappi elää matkailusta ja korona rajaa elinkeinoa rajusti.

Saarikon mukaan hallituksen on tehtävä nyt voitavansa ja raja-asiat on ratkaistava terveys edellä, mutta käytännönjärjellä toimien.

– Kollega Krista Kiurun ero ei asiaa veisi eteenpäin. En siis yhdy Lapin keskustapiirin vaatimukseen, Saarikko toteaa.

Lapin keskustapiiri katsoi syyskokouksensa kannanotossa, että sosiaali- ja terveysministeriö on ministeri Kiurun johdolla ajanut poikkeuksellisen rajuja testaustoimenpiteitä ja rajoituksia matkailulle ja sen elinkeinonharjoittajille, jotka tulevat olemaan merkittävimpiä kärsijöitä koronapandemian seurauksena.

Lappi on odottanut ministeri Kiurulta myös päätöstä synnytysten jatkolle Länsi-Pohjan keskussairaalassa.

– Pidämme erikoisena ministeri Kiurun vitkuttelua tässäkin asiassa. Mittamme on täysi, ja vaadimme ministeri Kiurun eroa, Lapin keskusta jyrähti.

Keskustan rovaniemeläinen varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Markus Lohi pitää Iltalehden mukaan piirikokouksen vaatimusta ”aika radikaalina”.

–  Mutta samalla se kertoo siitä hätähuudosta, joka täällä Lapissa on matkailuelinkeinon puolesta. Hätä on täällä aika laaja ja suuri, varmasti sieltä kumpuaa tällaiset vaatimukset, Lohi sanoi Iltalehden mukaan.

Lohi korostaa, ettei keskusta puolueena ole vaatimassa kenenkään ministerin eroa.

SDP:ssä Lapin keskustan kannanotto herättää kummastusta ja ärtymystä. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman puuttui asiaan Twitterissä.

Lindman muistuttaa, että eduskunta äänesti luottamuksen Kiurulle, keskustan lapin edustajat mukana. Lindtman huomauttaa, että Suomen tautitilanne on Euroopan paras ja vaikutukset talouteen siksi pienimmästä päästä.

– Eiköhän hallituksella ja Kiurulla jokin ansio tästä ole. Mitä keskustassa oikein tapahtuu, onko Lapin piiri siirtynyt oppositioon?

SDP:n sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuvat kansanedustajat huomauttavat kannanotossaan, että hallitus ei ole syypää Lapin ulkomaanmatkailun sakkaamiseen tänä vuonna.

– Elämme globaalin pandemian keskellä, jossa matkailijavirtaa ei ole saatavilla. Lapin matkailun kannalta aiempina vuosina keskeisiä brittimatkailijoiden charter-lentoja ei ole tulossa, sillä Iso-Britannia on itse sulkenut rajojaan. Maassa jopa ulkona liikkuminen on rajoitettua, puhumattakaan ulkomaanmatkailusta.

Demariedustajat huomauttavat, ettei Suomelle ole ollut tarjolla edes matkustuskuplia. Euroopan maat päinvastoin lisäävät kilpaa matkustusrajoituksia talven lähestyessä.

– Hallitus ja ministeri Kiuru ovat hoitaneet tehtävänsä esimerkillisesti ennennäkemättömän haastavassa tilanteessa, ja ministeri Kiuru ansaitsee hallituspuolueiden täyden luottamuksen. Keskustan tulee selväsanaisesti irtisanoutua Lapin piirinsä kannanotosta.

– Ei tehdä nyt virheitä, joita katuisimme myöhemmin, demariedustajat varoittavat.

Kommentit (5)

 • Lukija69

  Lapin piirin esitys on ylimitoitettu ja väärin kohdistettu.

  Lintilä ja Lohi ovat viime kesästä alkaen pitäneet aiheetonta toivoa yllä ja antaneet ylilupauksia hallituksen tulevista Korona- ja matkailupäätöksistä. Kiuru sen sijaan on ollut koko ajan tiukkana oman linjansa takana, oltakoot niiden käytännönjärjestä mitä mieltä tahansa.

  Näin ollen johtopäätös on yksiselitteinen: Keskustan Lapin piirin pitäisi vaatia Lintilää ja Lohea eroamaan!

 • Lukija9

  Kyllä nyt pitää jokaisen Lapin kansalaisen kyetä tajuamaan, ettei ole kysymyksessä hallituksen yhden ministerin tontille lankeava vastuu, vaan koko hallitus on osaltaan virkamiehistöineen vastuussa tämän koronan suhteen. Jokainen ymmärtää tehdyt hätähuudot Lapin elinkeinon puolesta, mutta kuitenkin me kaikki olemme koronasta tavalla tai toisella kärsiviä.
  Olen vähin seurannut hintatasoa Lapin lomakeskuksissa ja sanon suoraan, ettei synny mitään sympatioita lähteä siihen suuntaan lomailemaan. On siellä niin korkeiksi nostettu hinnat kotimaan matkailua ajatellen. Eipä sillä, eikä millään, kyllä kannattaa vietellä joululomaa kotikulmilla rajoitusten puitteissa.
  Hyvät Lapin kepulaiset, olkaa järkeviä. Älkää purkako katkeruuttanne yhteen ministeriin. Purkakaa katkeruutta mieluimmin meihin tavallisiin kansalaisiin, jotka käymme aina tilaisuuden tullen hakemassa syystä tai toisesta koronaa ulkomailta, vaikkapa Ruotsista.

 • Muskettisoturi

  Nyt ei ole aika alkaa riitelemään ja jakaantua kahtia. Ainut oikea linja on tämä hyvinvointi koko maailmalle, kyllä suomalaiset pärjää. Katseet siis kohti ulkomaalaisia yrittäjiä kohtaan, he ovat maamme tulevaisuus. Lappiin voisi nyt ottaa pakolaisia leireiltä, niin ei olisi tyhjillään ja työttömänä yrittäjät sielä. Jos valtio ei kykene maksamaan samaa mitä britti turisti, niin puoletkin siitä on jo jotain, ja hyyssääjät saa sitten hoivata näitä traumapotilaita. Kyllä siinä nuorelta muslimilta traumat katoaa kun saa hyskya rapsuttaa. EU antaa kuulema halpaa lainaa, sitä on helppo jakaa satojatuhansia sinne ja tonne. Lapissa tykätään muutenkin kovin mustista ihmisistä, suorastaan ylistävät heitä.

 • Lukija21

  Ei korppi korpin silmää noki eikä Lohi Saarikon tukemista lopeta. Saarikko ja Kiuru, nuo identtiset ja varsin puheliaat kaksoset pitävät yhtä, koska Audin takapenkillä on mukava löhöttää.

 • Lukija26

  Lapin matkailu on koko pohjoisen alueen osalla elintärkeä asia . Niin matkailuelinkeinojen kuin myös koko maakunnannan kehityksen kannalta . Se poikkeaa myös siinä ,että matkailuvirtojen ohjaus sinne on suurelta osaltaan myös riippuvainen Keski- Euroopasta tulevien matkailijoiden virrasta . Niinpä lentoliikenteen katkeamaton toiminta matkanjärjestäjien kanssa yhdessä on kehittynyt siellä erittäin tehokkaaksi .Kotimaan matkailijat jäävät vähemmistöön ,kun etäisyydet ovat pitkät Lappiin ja korvaavia kohteita löytyy lähempää ja monesti tyydytään myös vastaaviin kohteisiin esimerkiksi : Keski-Suomen ,Pohjois-Pohjanmaan sekä Itä-Suomen kohteisiin lyhyempien etäisyyksien ja myös näiden matkailukeskusten kehittymisen kautta . Ei riitä kertakaikkiaan pelkän suomalaisten tulijoiden kautta korvata niitä menetyksiä ,mitä Lapille nyt todella tapahtuu ? Lappilaiset ovat myös kehittäneet erinomaisen ”bussimatkailun” lyhyet (3vrk),mutta tehokkaat vierailut hyvät ohjelmat ulkolaisille turistiryhmille ja suoraan lentoasemilta (3) kenttää :vieraat busseihin ja koko Lappia kierrätetään , paikkoihin jossa näkemistä riittää ja on syntynyt monen alan yritystoimintaa ja sitä kautta myös työpaikkoja Lapin ihmisille ja myös taloudellista hyötyä kunnille verotuloina ja muille toimijoille . Nyt suuret matkanjärjestäjät ovat Euroopassa peruuttaneet mm. joulumatkailun Lappiin näiden vaikeahkojen ”KORONA” tarkastusten vuoksi . On todella valitettavaa ,että nopeampaa käsittelyä Ei saatu aikaan , näiden asioiden ratkaisemiseksi ? Lappi tulee olemaan matkailun ”aarreaitta ” aina Suomelle , suosittelen ,että ministeriryhmämme vierailisi Lapissa ja tutustuisi niihin erityisolosuhteisiin ja pyrkisi minimoimaan ne vahingot ,joita on syntynyt päätöksien viivyttelyn vuoksi . Saattaa olla ,että Se etumatka mikä meillä suomalaisilla ” Joulupukkimaana” menetetään naapurimaillemme ,jotka luonnolisesti pyrkivät edistämään omia kilpailuedellytyksiään matkailunsa kehittämiseksi .

  Seppo Kotaniemi (työn perässä muuttanut Lappilainen)
  Keski-Suomi . Äänekoski

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen