"Ministeri Kiurun aika on ohi" – Lapin keskustaväki vaatii kovasanaisesti demariministeriä eroamaan

Piirikokoukset

Keskustan Lapin piirikokous antoi lauantaina täyslaidallisen pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselle, jolta odotettu toimia Lapin matkailun pelastamiseksi jo useita kuukausia.

Erityisen kyllästyneitä Lapin keskustaväki on sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiurun (sd.) toimintaan, ja päätyi kannanotossaan vaatimaan hänen eroaan.

Lapin keskustaväen vaatimus ministerin erolle on viimeinen hätähuuto. Siitä kertonee sekin, että kannanoton käsittely kirvoitti eniten keskustelua kokouksessa.

Lapin keskustalaiset moittivat sitä, että sosiaali- ja terveysministeriö ministeri Kiurun johdolla on ajanut poikkeuksellisen rajuja testaustoimenpiteitä ja rajoituksia matkailulle ja sen elinkeinonharjoittajille, jotka tulevat olemaan merkittävimpiä kärsijöitä koronapandemian seurauksena.

Lapin matkailuyritykset menettävät jopa 700 miljoonaa euroa liikevaihtoa. Pahimmillaan jopa 8 000 ihmistä joutuu työttömäksi. Tilanne Lapin matkailussa on nyt erittäin vakava.

Lappi on odottanut ministeri Kiurulta myös päätöstä synnytysten jatkolle Länsi-Pohjan keskussairaalassa. Nykyinen poikkeuslupa on voimassa vuoden vaihteeseen ja päätös jatkoluvasta pitää tehdä mahdollisimman pian.

– Pidämme erikoisena ministeri Kiurun vitkuttelua tässäkin asiassa. Mittamme on täysi, ja vaadimme ministeri Kiurun eroa, Lapin keskusta jyrähti.

Mittamme on täysi, ja vaadimme ministeri Kiurun eroa.

Matkailun ahdingon ja soteasioiden lisäksi Lapin piirikokous käsitteli myös koronakriisin hoitoa ja kuntavaaleja. Kokous järjestettiin fyysisesti Rovaniemellä ja lisäksi kokousta seurasi parikymmentä henkeä teams-yhteydellä.

Puoluejohdon terveiset tuonut kansanedustaja ja keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi korosti, että kaikissa ratkaisuissa, joita keskusta esittää tässä tietynlaisessa maailman murrosvaiheessa, on huomioitava ihmisten arki.

– Yksi näistä on liikenteen verotuksen uudistus. Jatkuvalle autoilun verotukselle on laitettava stoppi ja autoilijoiden syyllistäminen on loputtava, Lohi jyrähti.

Kansanedustaja Katri Kulmuni ilmaisi huolensa Suomen taloudesta.

Hän muistutti, että talousongelmat eivät ole kadonneet koronakriisin myötä ja että on huono asia lisätä nyt valtion menoja.

– Tilastoista näkee, että Suomi erkaantuu muista Pohjoismaista talouden suhteen. Muutkin ovat ottaneet velkaa, mutta näyttää siltä, että ne myös saavat velkaantumisen taittumaan koronakriisistä huolimatta.

Kansanedustaja Mikko Kärnä kannusti lappilaisia sankoin joukoin ryhtymään kuntavaaliehdokkaaksi.

Lapissa ehdokasasettelu on jo hyvällä mallilla ja kunnissa on keskustaväen keskuudessa tekemisen meininki. Viime kunnallisvaaleissa keskusta voitti Lapissa 36 prosentin osuudellaan.

– Eiköhän lähdetä siitä, että nyt pistämme paremmaksi ja luku alkaa keväällä nelosella, myhäili Lapin piirin toiminnanjohtaja Lasse Kontiola ja sai kokousväeltä valtaisat aplodit sanomastaan.

Lapin piiri valitsi yksimielisesti Petteri Salmijärven Sallasta jatkamaan piirin puheenjohtajana. Varapuheenjohtajiksi valittiin Pertti Lakkala Rovaniemeltä ja Ari-Veikko Puska Savukoskelta.