Saarikko höyhensi Halla-ahoa valheellisesta vaalimateriaalista – "Kysymys on politiikan toimintatavoista"

Kuntavaalit

Perussuomalaisten tapa kampanjoida sai täyslaidallisen keskustan puheenjohtajalta Annika Saarikolta Helsingin Sanomien vaalitentissä.

Saarikko sanoi, että kampanjointia ja poliittista keskustelua on vaikea käydä, jos se perustuu vain toisten mustamaalaamiselle.

– Ja on niin, että me tiedämme, että perussuomalaisten vaalimateriaaliin liittyy sellaista aineistoa, joka kohdistuu valheellisiin näkemyksiin hallituksen politiikasta. Esimerkiksi väite siitä, että hallitus olisi kieltämässä kotitalouksilta öljylämmityksen, se ei pidä paikkaansa.

Saarikon mukaan hallitus on päinvastoin tukemassa niitä kotitalouksia, jotka haluavat vapaaehtoisesti muuttaa lämmitysjärjestelmänsä tuhansilla euroilla.

– Ja minusta on reilumpaa ja uskon että kaikki puolueet pärjäävät kyllä omilla viesteillään. Kysymys on politiikan toimintatavoista, ja silloin kun on aihetta, haluan siihen puuttua.

Halla-aho vastasi pitävänsä Saarikon moitteita mustamaalaavasta kampanjasta hiukan erikoisina.

– Keskustalla ei ole oikeastaan mitään muuta agendaa tässä kuntavaalikampanjassa ollut kuin perussuomalaisten haukkuminen turuilla ja toreilla, Halla-aho näki.

Halla-aho selvitti vaalimateriaalin perustuvan puolueensa teettämiin tutkimuksiin ja laskelmiin siitä millaisia ihmisten elämis- ja liikkumiskustannuksia korottavia toimenpiteitä vaaditaan, jos hallituksen erittäin kunnianhimoiset päästötavoitteet pyritään saavuttamaan.

– Jos niitä ei pyritäkään saaavuttamaan, sitten voidaan tietysti kysyä, että miten rehellisellä pohjalla hallitusohjelma on.

Saarikko puuttui tentissä myös perussuomalaisten maaseutupoliittisiin kannanottoihin.

– Ei voi olla niin, että joka ilta on eri mieltä. Jos sanoo nyt kannattavansa elinvoimaa ja pitävänsä tärkeänä sitä, että valtio tukee erilaisia alueita, oikein, niin minäkin ajattelen. Se on tasa-arvoa ja tulojen tasausta.

Saarikko huomautti, että perussuomalaisten arvostelelemat tukiaiset ovat juuri EU:n ja aluekehitysrahoja ja valtionosuusjärjestelmän tasauksia.

– Tai jos sanotaan, että pitää olla elinvoimaa, miksi vastustaa työperäistä maahanmuuttoa alle 3000 euroa tienaaville ihmisille ja sitä kautta alkutuotannon edellytykset rajata pois?

– Eli jos haluaa alueiden välistä tasa-arvoa, se tarkoittaa ratkaisuja jotka silloin on jostain ehkä pois, Saarikko muistutti.

Halla-aho arveli Saarikon omaksuneen vihervasemmistolaisessa hallituksessa vasemmistolaisen ajatuksen, elinvoiman syntymisestä verottamalla ja verorahaa jakamalla, vaikka todellisuudessa se syntyy taloudellisesta toimeliaisuudesta.

– Ja se, mitä olen todennut maaseudun asukkaista on se, että me olemme vakuuttuneet että maakuntien ihmiset haluavat elää omalla työllään sekä tehdä työtä, maatalous- ja teollista työtä, kaikkea työtä mitä siellä on.

Helsingin Sanomien vaalitentti jumittui alkupuolellaan suurimpien puolueiden puheenjohtajien väittelyksi muista kuin kunnille kuuluvista asioista. Puheenvuorojen epätasainen jako hermostutti kristillisdemokraattien Sari Essayahin ja RKP:n Anna-Maja Henrikssonin.

– Jos tämä on perussuomalaisten ja keskustan puheenjohtajatenttu, meille voi ilmoittaa, meillä on parempaakin tekemistä, Henriksson puuskahti.