Saarikko fb:ssä: "Perhevapaauudistuksen pohja olisi lyhyellä tähtäimellä näyttäytynyt  leikkauksena – ei oikea signaali perheille"

”Hallitusta ei voi syyttää ainakaan yrityksen puutteesta”
Perhevapaat

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mielestä hallitusta ei voi syyttää ainakaan yrityksen puutteesta perhevapaauudistuksen ratkaisun löytämisessä.

Saarikko kommentoi lisärahan puutteeseen kaatunutta uudistusta tuoreeltaan facebookissa. .

– Ministerityöryhmän puheenjohtajana toki tarkastelen sitä, mitä olisin voinut tehdä onnistumisen eteen itse paremmin. Teoriassa hyvältä vaikuttanut uudistuksen pohja olisi lyhyellä tähtäimellä näyttäytynyt perheille leikkauksena, hän myöntää.

– Mielestäni se ei uudistuksen hyvistä ja erittäin tarpeellisista tavoitteista huolimatta olisi ollut oikea signaali suomalaisille perheille erityisesti aikana, jolloin syntyvyyslukemat ovat dramaattisesti laskeneet, ministeri jatkaa.

Saarikon mielestä yhteiskunnallinen tilaus uudistukselle oli ja on edelleen olemassa.

Samanlaista hän sanoo kokeneensa vahvasti myös työryhmän työskentelyn aikana.

– Tahtotila oli aito. Käytimme yhdessä ja erikseen lukemattoman määrän tunteja pohdiskellen ja analysoiden suomalaisten perheiden valintoja, tasa-arvon kehittymistä ja työelämän arkitodellisuutta. Minulla ei ole hallituskumppaneiden osalta mitään moitittavaa.

Eniten perhevapaauudistuksen kaatumisessa jäi Saarikon mukaan häntä itseään harmittamaan se, ettei nykyinen hallitus päässyt lainsäädännön kautta antamaan panostaan hoivavastuun nykyistä tasa-arvoisemmalle jakautumiselle.

– Mikäli isien työnantajat palkkaisivat nykyistä enemmän sijaisia perhevapailla oleville isille, se olisi valtava kädenojennus tasa-arvotyölle. Yhteiskunnassamme on liian syvällä asenteita siitä, että äidin korostunut hoivavastuu olisi koko perhevapaan ajalta itsestäänselvyys. Asenteita voi siis aidosti muokata, hän muistuttaa.

Saarikko toteaa myös, että perhevapaauudistuksesta kannattaa seuraavassa hallitusohjelmassa sopia jo laatimisvaiheessa. Nyt näin ei tehty.

– Perhevapaauudistuksen toteuttaminen hallitusneuvottelujen kautta takaa mielestäni myös sen, että lopputuloksesta voi tulla perheille parempi.

– Tämä työ antaa siihen hyvän pohjan. Näin tarkkoja laskelmia ja arvioita perhevapaauudistuksesta ei varmasti koskaan ole tehty.