Saako lapsille valehdella joulupukista? Jari Sinkkosella on tärkeä muistutus vanhemmille
Joulun aikaan vanhemmat saattavat pohtia, saako lapsille syöttää pajunköyttä siitä, että joulupukki olisi oikeasti olemassa.
Tunnetun lastenpsykiatrin Jari Sinkkosen vastaus on selvä.
– Minusta saa. Joulupukki on yhteinen satu, hän sanoo.
Korvatunturin punanuttuun uskominen toi aikanaan jouluiloa myös Sinkkosen lapsille. Joulupukin vierailu oli tärkeä hetki joulussa.
– Muistan omista lapsistani, miten heidän silmänsä loistivat ja he olivat onnesta mykkyrällä joulupukista, Sinkkonen kertoo.
– Jos joulupukki on yhteinen ilo, kaikilla on hauskaa ja lasten silmät loistavat, niin en näe siinä mitään järkyttävän pahaa, että lapsille valehdellaan.
Sinkkonen ohjeistaa kuitenkin toimimaan sen mukaan, miten kukin lapsi suhtautuu joulupukkiin.
– Ohjeeni on aina, että katso lasta. Mieti, miten meidän Ville-Eevertti asiaan suhtautuu. Joulupukin voi jättää pois, jos lasta pelottaa, Sinkkonen sanoo.
Sinkkosen lapsille joulupukkina toimi yleensä joku lasten läheinen – vaikkapa hän itse tai Sinkkosen äiti eli lasten mummi.
Esikoistytär alkoi varttuessaan huomata jotain erikoista siinä, että joulupukin kello on ihan samanlainen kuin isällä, tai että mummi poistuu aina paikalta juuri joulupukin vierailun ajaksi.
– Se pistää älynystyröitä liikkeelle. Lapset huomaavat asian vähitellen, tai sitten naapurin Kalle sanoo, ettei joulupukkia olekaan.
Sinkkonen korostaa, että on tärkeää tukea lasta silloin, kun hän alkaa tehdä oikeita johtopäätöksiä joulupukista.
– Silloin ei pidä valehdella. Jos lapsi oikein kysymällä kysyy, onko joulupukki oikeasti vain joku, joka on pannut kamppeet päälle, niin silloin vastataan, että näin se on.
Sinkkonen sanoo, että lapset haluavat usein vielä leikkiä mukana joulupukkisadussa senkin jälkeen, kun totuus valkenee.
– Luulen, että meilläkin vanhimmat lapset jonkun aikaa jo tiesivät, että joulupukkina on oikeasti mummi, isä tai tuttu kanttori. He leikkivät kuitenkin mukana, kun pikkusisko uskoi vielä joulupukkiin.