Rypsi vaiko sittenkin rapsi, siinäpä pulma – mutta mitä eroa tutuilla ruokaöljyillä on?
Ruokaöljyä tehdään monista kasveista, mutta lähikaupan hyllyssä monen valinta osuu joko rypsi- tai rapsiöljyyn.
Molempien pullot näyttävät jokseenkin samalta, ja öljykasvien nimistäkin löytyy vain yhden kirjaimen ero. Mutta mitä eroa niillä oikein on, miettii moni.
Kasvitieteellisesti sekä rypsi että rapsi ovat keltakukkaisia, ristikukkaisia öljykasveja, jotka kuuluvat Brassica-kasvisukuun eli hyötykaaleihin.
Rypsi on hyvin läheistä sukua nauriille. Rapsi on puolestaan lantun lähisukulainen. Rypsi on Suomessa perinteisesti enemmän viljelty, koska se pärjää lyhyellä kasvukaudella.
Rapsi vaatii puolestaan pitkän kasvukauden, ja sitä viljellään eteläisessä Suomessa. Lähtökohtaisesti rapsi on rypsiä satoisampi ja öljypitoisempi.
Rapsin varsi on hieman tukevampi kuin rypsin. Kasvi avaa ensin kukintonsa alimmat kukat, kun taas rypsi avaa ylimmät.
Ravintosisällöltään rypsillä ja rapsilla ei ole eroa. Molemmat sisältävät ihmiselle välttämättömiä omega-3-rasvahappoja 8–12 prosenttia. Sen sijaan oliiviöljystä omega-3:sta löytyy vain noin puoli prosenttia.
Rypsi- ja rapsiöljyn ruuanlaitto-ominaisuuksissa ei ole eroa, eli käytännössä on aivan sama, kummalla ruokansa paistaa.
Molempien öljyjen kylmäpuristetut versiot eroavat tavallisesta hinnaltaan, tuoksultaan, maultaan ja väriltään. Rasvan laadultaan öljyt ovat sen sijaan samanlaisia.
Kylmäpuristus tekee öljystä aromikkaampaa, kun öljyyn jää siemenistä enemmän maku- ja väriaineita. Kylmäpuristettu öljy ei kuitenkaan kestä kuumennusta, joten se toimii parhaiten esimerkiksi salaatinkastikkeissa ja kylmissä ruuissa .