Ruotsin pääministeriksi valittu Magdalena Andersson erosi vain muutaman tunnin jälkeen

Anderssonin eroa edelsi ympäristöpuolueen lähtö hallituksesta. Puolue ei hyväksynyt opposition budjettiesitystä, joka peittosi hallituksen budjetin valtiopäivien äänestyksessä.
Ruotsi

Sosiaalidemokraattien Magdalena Andersson valittiin Ruotsin ensimmäiseksi naispääministeriksi keskiviikkona aamukymmeneltä Ruotsin aikaa. Puoli kuuden aikaan alkuillasta hän ilmoitti erostaan.

Väliin jäävien seitsemän ja puolen tunnin aikana hallituksen budjettiesitys kaatui valtiopäivillä ja sosiaalidemokraattien hallituskumppani ympäristöpuolue jätti hallituksen.

–  Käytännön mukaan koalitiohallituksen tulee erota, kun yksikin puolue lähtee, Andersson sanoi.

Hänen mukaansa asiassa on kyse myös kunnioituksesta.

–  En halua myöskään johtaa hallitusta, jonka legitimiteettiä voi olla syytä kyseenalaistaa.

SVT:n mukaan Andersson on ilmoittanut valtiopäivien puhemiehelle Andreas Norlénille olevansa kiinnostunut sosiaalidemokraattisen yksipuoluehallituksen johtamisesta.

Norlén kertoi pian Anderssonin ilmoituksen jälkeen hyväksyneensä tämän eronpyynnön.

Puhemies aikoi seuraavaksi ottaa yhteyttä puoluejohtajiin keskustellakseen tilanteesta, kertoi puhemiehen lehdistöpalvelu tiedotteessa. Norlénin on määrä kertoa torstaina iltapäivällä, kuinka prosessi jatkuu.

Keskusta horjutti hallitusta jo ennen pääministeriäänestystä ilmoittamalla, ettei aio antaa tukeaan hallituksen budjettiesitykselle.

Andersson arvioi voivansa hallita maata myös oikeisto-opposition budjetilla. Ympäristöpuolue sen sijaan ilmoitti harkitsevansa, voiko se hyväksyä hallitsemista opposition budjetilla.

Iltapäivällä opposition budjettivaihtoehto voitti valtiopäivien äänestyksen luvuin 154–143.

Pian äänestyksen jälkeen ympäristöpuolueen edustajat Märta Stenevi ja Per Bolund kertoivat puolueen lähtevän hallituksesta. Ympäristöpuolue ei halua hallita opposition laatimalla budjetilla, Stenevi sanoi.

Opposition budjettiesityksen ovat laatineet maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit ja ruotsidemokraatit.

–  Meillä on takanamme yksimielinen puolue siitä, että emme voi istua hallituksessa, jonka on pakko toteuttaa ruotsidemokraattien neuvottelemaa budjettia, Stenevi sanoi.

Opposition budjettiehdotukseen sisältyy muun muassa bensiiniveron alentaminen.

Stenevi kertoi puolueen olevan valmis tukemaan Anderssonia uudessa pääministeriäänestyksessä.

Andersson tuli valituksi pääministeriksi pienimmällä mahdollisella marginaalilla.

Tullakseen valituksi Andersson ei saanut saada yli 175:tä ääntä häntä vastaan. Hänen puolestaan äänesti 117 valtiopäiväedustajaa, vastaan 174 ja tyhjää 57.

Andersson sai äänestyksessä tarvitsemansa keskustan ja vasemmistopuolueen tuen. Vasemmiston tuki varmistui tiistai-iltana, kun puolueet pääsivät sopuun kaikkein matalimpien eläkkeiden korottamisesta.

Andersson on ensimmäinen Ruotsin pääministeriksi valittu nainen.

Kauppatieteellisen koulutuksen saanutta ja vuodesta 2014 valtiovarainministerinä toiminutta Anderssonia on pidetty oikeistososiaalidemokraattina ja talouden tiukkana vartijana.

Ruotsin sosiaalidemokraattien johtajaksi Andersson valittiin marraskuun alussa.

Politiikan tutkijoiden mukaan sosiaalidemokraattien puheenjohtajavaihdoksen taustalla eivät ole niinkään poliittiset linjakysymykset, vaan puolueen tarve vaihtaa johtohahmoaan ennen ensi vuoden valtiopäivävaaleja.

Anderssonin edeltäjä, sosiaalidemokraattien Stefan Löfven, ehti olla pääministerinä seitsemän vuotta ja johtaa puoluettaan vuosikymmenen.