Rahasalkun kahvaan tarttuva Saarikko: Hyvinvointiyhteiskunta on uudistamisen arvoinen

Annika Saarikko toivoo, että siirtyminen valtiovarainministeriksi tiivistää keskustan ja SDP:n vuorovaikutusta.
Keskusta

Valtiovarainministerin tehtävän jättävän Matti Vanhasen (kesk.) merkittävin avaus oli pohdinta siitä, kuuluuko Suomi tulevaisuudessa Pohjoismaiden joukkoon.

Näin arvioi Vanhasen salkkuun tarttuva keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

– Pohjoismainen malli hyvinvointiyhteiskunnasta on vaalimisen arvoinen – mutta samalla myös uudistamisen arvoinen, Saarikko korosti ministerivalintakokouksen jälkeen.

Tiede- ja kulttuuriministerin pestissä Saarikkoa seuraa keskustan ryhmäjohdossa lopettava Antti Kurvinen.

Virallisesti torstaina valtiovarainministeriksi nimitettävän Saarikon mukaan keskusta on erityisen kiinnostunut siitä, mistä kaivetaan eurot hyvinvoinnin rahoittamiseksi.

Suomenmaan puheenvuorossa Saarikko toteaakin, että valtiovarainministerin monimutkainen tehtävä on sittenkin periaatteiltaan yksinkertainen

– Pitää katsoa menojen perään ja huolehtia, että tulee tuloja.

Saarikko sanoi medialle keskiviikkona aikovansa vaalia pestissään edeltäjänsä perintöä.

– Vanhasen avaukset liittyen kasvupolitiikkaan sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopolitiikkaan kannattaa muuttaa konkretiaksi.

Saarikko sanoo aloittavansa saman tien valmistautumisen syksyn budjettiriihen.

– Varmasti yksi budjettiriihen vaikeimmista asioista liittyy työllisyys- ja veroratkaisuihin, joista reunaehdot sovittiin puoliväliriihessä. Miten vahvistetaan sellaista työllisyyttä, joka on kansantalouden kannalta plusmerkkinen? Ja toisaalta, miten talouden tasapainotusta kohti kuljetaan?

– Velkaantuminen ei voi jäädä päälle.

Saarikko haluaa myös nostaa esille Suomen heikon väestökehityksen haitalliset vaikutukset talouteen.

Lisäksi keskustajohtaja aikoo valtiovarainministerinä ryhtyä uudistamaan Veikkaus-järjestelmää, jolla rahoitetaan monenlaista kansalaisyhteiskunnan toimintaa.

– Se on ollut miljardien potti, jolla on rahoitettu hyvinvointia. Järjestelmä tarvitsee uudistuksen, sillä tuloutuksesta leikkautuva kolmannes on merkittävä kaikelle sille hyvinvoinnille, josta jokainen suomalainen on päässyt nauttimaan. 

Keskustajohtajan mukaan salkunvaihdos tarjoaa hänelle aiempaa laajemmat mahdollisuudet käyttää yleispoliittisia puheenvuoroja.

– Toivottavasti se myös tiivistää ja vahvistaa vuorovaikutusta päähallituspuolueiden SDP:n ja keskustan välillä.

Saarikko kiittelee vuolaasti Vanhasen uurastusta valtiovarainministerinä. Puoluejohtaja korostaa toivoneensa, että Vanhanen jatkaisi pestissään mahdollisimman pitkään.

Vanhasen päätökselle löytyy kuitenkin ymmärrystä.

– Valtiomies, jolla on ministeripäiviä takana yli 3000 on oikeutettu sanomaan, että nyt on minun vuoroni hellittää.

Juttua täydennetty maininnalla Saarikon puheenvuoro-kirjoituksesta klo: 11:49.