Antti Kurvinen uudeksi tiede- ja kulttuuriministeriksi – "Lähdetään yhdessä tekemään jälleenrakennusta koronan raunioista"

Keskusta

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen on valittu uudeksi tiede- ja kulttuuriministeriksi.

Tehtävää aiemmin hoitanut keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko siirtyy torstaina valtiovarainministeriksi. Vaihdos tehdään noin vuoden valtiovarainministerinä toimineen Matti Vanhasen (kesk.) aloitteesta.

Kurvinen valittiin tehtävään Saarikon ehdotuksesta. Keskustan kansanedustajien, europarlamentaarikoiden sekä puoluehallituksen yhteiskokous vahvisti valinnan yksimielisesti. Ministerivalinnoista ei äänestetty.

– Kurvinen on suomalaisille jo tutuksi tullut keskustavaikuttaja, jonka osaamiseen, arvostelukykyyn ja lujuuteen olen oppinut vahvasti luottamaan, Saarikko luonnehti Kurvista.

Saarikko sanoi valinnan jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että uusi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja valitaan myöhemmin. Muita ministerivalintoja ei hänen mukaansa ole tulossa.

Kurvinen kertoi tiedotustilaisuudessa ottavansa ministerin tehtävät vastaan iloisena, onnellisena ja nöyränä.

Heti perään hän kuitenkin painotti olevansa myös vakava, sillä tiede- ja kulttuuriministerin pesti tulee hänelle hyvin haastavaan aikaan. Korona on kurittanut etenkin urheilua, kulttuuria ja järjestökenttää hyvin rankasti.

– Lähdetään yhdessä tekemään jälleenrakennusta koronan raunioista kohti entistä parempia aikoja. Varmasti meistä jokainen on nyt koronan aikana ymmärtänyt, mikä merkitys liikunnalla ja kulttuurilla on meidän elämässämme, hän sanoi.

Kurvinen nosti myös esiin tiede- ja kulttuurikentälle iskevät rahapeliyhtiöiden tuottojen vähenemiset. Hän näki tärkeäksi etsiä asiaan oikeudenmukaisia ratkaisuja vuorovaikutteisesti alan toimijoiden kanssa.

Kulttuuria, liikuntaa ja urheilua Kurvinen sanoi pitäneensä tärkeänä pikkupojasta lähtien. Erityisesti hän tunnustautui teatteriharrastajaksi ja pesäpallon seuraajaksi.

Tiedekentän osalta Kurvinen korosti etenkin tieteeseen, tutkimukseen ja osaamiseen satsaamisen Suomen taloudellisen menestyksen turvaamiseksi. Hän nosti esiin myös opiskelijoiden jaksamisen rankan korona-ajan jälkeen.

Kurvinen painotti myös alueellisten koulutusmahdollisuuksien merkitystä.

– Meidän on pidettävä kiinni, että tulevaisuudessakin Suomessa jokainen voi omien lahjojen ja oman yritteliäisyyden pohjalta kouluttautua niin pitkälle kuin haluaa riippumatta vanhempien lompakon paksuudesta tai muista elämän lähtökohdista.