Rahapelimonopoli ei ole vähentänyt pelaamisen haittoja, vaikka näin piti käydä

Veikkauksen mukaan nettipelaamiselle pannut rajoitukset eivät vielä näy
Rahapelit

Suomalaisen rahapelijärjestelmän reilun kahden vuoden takainen uudistus ei ole toistaiseksi onnistunut vähentämään pelaamisen haittoja, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuore kysely. Haittojen vähentäminen oli uudistuksen keskeinen tavoite ja samalla EU:n sallima peruste sille, että Veikkauksella on Suomessa monopoli rahapeleihin.

– Tulokset osoittavat, että haittojen vähentämisen tehostamisessa ei tapahtunut mitään ensimmäisen vuoden aikana. Peliriippuvaisuuteen hoitoa hakeneiden kohdalla kävi jopa päinvastoin: siellä on henkilöitä, joiden tilanne on entistä kärjistyneempi, sanoo THL:n erikoistutkija Anne Salonen.

Veikkauksen vastuullisen pelitoiminnan päällikön Hannu Rinkisen mukaan Veikkauksen nettipelaamiselle kehittämät rajoituskokonaisuudet eivät vielä näy THL:n kyselyn tuloksissa. Rajoitukset ovat olleet hänen mukaansa täydessä iskussa viime vuoden maaliskuusta.

Päästäkseen pelaamaan on verkossa asetettava omalle pelaamiselle rahansiirto- ja tappiorajat. Veikkauksen asettamat tappioiden ylärajat ovat 1 000 euroa päivässä ja 2 000 euroa kuukaudessa. Pelaajien itsensä asettamat rajat ovat yleisimmin satasen luokkaa.

– Kun on pakko asettaa rajat, ne on asetettu hyvin maltillisesti. Ihmiset asettavat sellaiset rajat, ettei pelaamisesta ole heille haittaa.

Tutkimus osoittaa, että himopelaajien terävä kärki supistuu koko ajan. Kun vuonna 2015 runsaat viisi prosenttia pelaajista toi puolet Veikkauksen tuotosta, oli vastaava luku vuonna 2017 enää runsaat kaksi prosenttia.

– Selkeä trendi tuntuu olevan, että entistä pienempi porukka pelaa entistä enemmän. Sama havainto on muuten tehty myös Ruotsissa: myös siellä tuo luku on kaksi prosenttia, Salonen tietää.

Myös Veikkauksen rahoittama, pelaamisen haittoja ehkäisevä Peluuri kertoo vuosiraportissaan, että isojen velkojen määrä näyttää kasvaneen pelaajilla. Lähes 70 prosenttia niistä pelaajista, joiden velka saatiin selvitettyä, ilmoitti olevansa velkaa yli 10 000 euroa.

Veikkauksen peleistä eniten ovat viime aikoina olleet esillä peliautomaatit. Niiden poistamisesta julkisista tiloista on vajaa viikko sitten tehty kansalaisaloite, joka on tähän mennessä kerännyt runsaat 7 400 kannattajaa. Aloitteen tekijät haluaisivat, että rahapeliautomaatteja voisi pelata ainoastaan kasinoilla ja erityisissä valvotuissa pelisaleissa.

– Jakelupolitiikan osalta Veikkaus elää niin kuin laissa säädetään. Toimiluvassa on 18 600 haja-asutusautomaattia. Jos tulee toisenlaisia säädöksiä, niin eletään sitten sen mukaan, Rinkinen kommentoi aloitetta.

Peluurin vuosiraportissa juuri raha-automaattien pelaamisen ilmoitti ongelmakseen lähes 80 prosenttia vastaajista. Puolet raha-automaattien ongelmapelaajista pelasi yhä pelejä kioskeilla ja huoltoasemilla, mutta lähes 40 prosentin joukko ilmoitti pelaavansa peliautomaatteja nykyään internetissä.

Vaikka peliautomaatit ovat niin sanottuja kolikkopelejä, ei niiden tuotto ole säästöpossuluokkaa. Viime vuonna automaatit muodostivat Veikkauksen liikevaihdosta liki kolmanneksen eli 840 miljoonaa euroa.