Pyhäjoen elinkeinojohtaja: Kunnan tavoitteena edelleen ydinvoimala Hanhikiveen

Fennovoima

Pyhäjoen kunnan tavoitteena on edelleen ydinvoimalan saaminen Hanhikiven alueelle, kertoi kunnan elinkeinojohtaja Helena Illikainen STT:lle maanantaina. Aiemmin maanantaina Fennovoima ilmoitti päättäneensä purkaa Hanhikivi 1 -ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen, jonka Fennovoima oli solminut venäläisyhtiö Rosatomin kanssa.

Illikaisen mukaan Pyhäjoen kunta näkee tilanteen niin, että ydinvoimalahanke tulee jollakin aikataululla toteutumaan Hanhikivessä. Sitä, mitkä tahot hankkeen voisivat toteuttaa, elinkeinojohtaja ei kommentoinut.

–  Sähkön tarve ei ole Suomessa vähentynyt, vaan se on suuri ja jopa kasvanut, Illikainen linjasi.

Fennovoima ilmoitti Rosatom-sopimuksen purkamisen syyksi muun muassa hankkeen merkittävät viivästykset ja Ukrainan sodan aiheuttamat riskit.

Illikaisen mukaan Fennovoiman päätös laitostoimituksen sopimuksen purkamisesta ei tullut Pyhäjoen kunnalle yllätyksenä.

–  Tämä tulos oli odotettavissa.

Illikaisen mukaan ei ole Pyhäjoen kunnan vaan Fennovoiman asia kommentoida sitä, olisiko Fennovoima mahdollisesti jatkamassa ydinvoimalahanketta jonkun muun laitetoimittajan kanssa.

–  Kunnalla on toive ja myös usko siihen, että ydinvoimala rakennetaan tänne. Mutta varmasti tulossa on jonkin verran viiveitä. Tämä heijastuu seudun yrityspuolelle niin, että tietyt (muut) hankkeet eivät etene.

Samoin saattaa Illikaisen mukaan käydä niin, että Pyhäjoella vapautuu tyhjentyviä asuntoja.

–  Mutta jos ajatellaan Pyhäjoen kunnan taloutta ja tulevaisuudennäkymiä, ne eivät ole millään tavalla olleet riippuvaisia tästä ydinvoimalasta. Vakaalla pohjalla on oltu, ja niin edetään myös vastedes.

Uutinen Rosatom-yhteistyön purkamisesta oli maanantaina vielä sen verran tuore, että Illikainen ei halunnut lähteä arvioimaan sen mahdollisia vaikutuksia Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjoen seudun työllisyystilanteeseen.

Sijaa tai tarvetta kunnan esittämille kompensaatio- tai korvausvaateille ei Illikainen tässä tilanteessa näe.

–  Ydinvoimala on puhtaasti yksityinen hanke, jossa kunta ei ole ollut osallisena juuri muutoin kuin kaavoituksessa.

Juttua täydennetty kauttaaltaan klo. 13.09