PTT:n Sari Forsman-Hugg Talouselämässä: "Tänä vuonna maatalousyrittäjien yrittäjätulo laskee viidenneksen"

Ruoan hinta

Suomessa ruoka on viidenneksen EU:n keskitasoa kalliimpaa, kertoo Talouselämä. Ruuan ja alkoholin hintatasoa eri Euroopan maissa vertaillessa nähdään, että Suomen edellä ovat Sveitsi, Norja ja Ruotsi. Listan halvimmassa päässä ovat Viro, Unkari ja Romania.

Yksi selittävä tekijä ruuan kalleudelle Suomessa on Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akselin ja Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajan, Mikko Käkelän mukaan verotus. Akselin mukaan erilaisten verojen osuus ruuasta on Suomessa keskimäärin 40–45 prosenttia, kun EU:n keskitaso on 20 prosenttia.

Raaka-ainekustannusten lisäksi hintaan vaikuttavat työvoimakustannukset, tuotanto, logistiikka ja energia. Käkelän mukaan elintarviketeollisuus on investoinut satoja miljoonia kokonaisuuteen. Hän lisää, että neljä viidestä suomalaisesta haluaa ostaa kotimaisia tuotteita.

– Tänä vuonna maatalousyrittäjien yrittäjätulo laskee ennusteemme mukaan viidenneksen. Se on merkittävä pudotus, Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg toteaa.

Akselin mukaan Kesko on huolissaan tuottajien pärjäämisestä.

– Vuodesta 2014 olemme jatkuvasti kampanjoineet alkutuotannon ja kotimaisen elintarviketeollisuuden puolesta.

Kotimaisesta ruoantuotannosta ja ruuan hinnasta puhuttiin Talouselämän markkinaraadissa tällä viikolla.