Professorit vaativat HS:ssa maskipakkoa peruskouluun – "Hyödyt ylittävät haitat, myös kouluissa"

Korona

Nykyiset maskisuositukset eivät ota huomioon, että koronavirus leviää luokkahuoneissa alakouluissakin – ja sieltä edelleen koko väestöön, professorit Patrik Scheinin ja Ville Vuorinen kirjoittavat Helsingin Sanomien vieraskynä-palstalla.

Professorien mukaan maskien hyödyt ylittävät haitat selvästi, myös kouluissa.

Kaksikon mielestä Suomen pitäisikin kyetä ottamaan maskit käyttöön sekä oppilailla että opettajilla.

– Jo perusmaskien laaja käyttö rajoittaa tehokkaasti epidemian leviämistä, vaikka lasten maskitekniikassa olisi puutteita. Kasvomaskien ongelmia liioiteltiin aluksi aikuisten osalta, ja nyt sama toistuu lasten kohdalla.

Professorit muistuttavat, että monessa Euroopan maassa kasvomaskit ovat pienille lapsille uutta arkea. Suomessa maski­suositukset koskevat ensisijaisesti yli 15-vuotiaita.

Scheinin ja Vuorinen siteeraavat tutkimusta, jonka mukaan kirurginen maski vähentää käyttäjänsä aerosoliemissiota puhuttaessa ja yskittäessä jopa 90 prosenttia.

– Koululaisia ei pitäisi jättää vaille tätä suojaa, he perustelevat.

Kaksikko muistuttaa, että koronavirustartunnoille altistuneita opetusryhmiä on Suomessa ollut jo 370 oppilaitoksessa, joista runsaat puolet on peruskouluja.

Lapset ja nuoret saavat herkästi koronavirustartunnan ikätovereiltaan ja levittävät tautia edelleen myös aikuisiin.

– Pienet hengittäessä, puhuessa tai yskiessä tuotetut hiukkaset voivat leijua ilmassa pitkään, ja valta­osa hiukkasista kulkeutuu kahden metrin turvaväliä pidemmälle. Maskit ja tehokas ilmanvaihto pienentävät riskiä kouluissa ja luokkahuoneissa, Scheinin ja Vuorinen jatkavat.

Scheinin työskentelee kasvatustieteen professorina Helsingin yliopistossa ja Vuorinen aerosolifysiikan apulaisprofessorina Aalto-yliopistossa.