Professori Jussi Huttunen HS:ssa: Terveysyritys saa tuplamaksun työterveyshuollon asiakkaasta
Kansanterveysmies, professori Jussi Huttunen pitää yhtenä valinnanvapauslain yhtenä sudenkuoppana sitä, että verorahoilla pyörivät maakunnat saattavat maksaa yrityksille tyhjästä.
Hän muistuttaa Helsingin Sanomien haastattelussa , että ihmisen on listauduttava sote-keskuksen asiakkaaksi, vaikka hänellä olisi työterveyshuolto tai vakuutus.
Yksityinen sote-keskus saa listautuneesta asiakkaasta korvauksen riippumatta siitä, onko palveluille käyttöä. Asiakkaan valitsemaa sote-keskusta saattaa pyörittää sama yritys kuin työterveyshuoltoa.
HS muistuttaa, että ongelma ei ole vähäinen, sillä vuonna 2015 palkansaajista 96 prosentilla oli työterveyshuolto.
Huttunen myös näkee, että valinnanvapaussysteemissä on ali- ja ylihoidon vaara.
Kun yrityksille ei makseta toimenpiteistä vaan kiinteästi pääluvun mukaan, sote-keskuksilla voi olla motivaatio hoitaa mahdollisimman vähän tai lähettää potilas turhan helposti sellaiseen erikoissairaanhoitoon, jonka maksaa maakunta.
Sote-uudistuksen ylevät tavoitteet on kadotettu jo aikaa sitten ja tilalle on astunut politiikka, Huttunen sanoo.
Hän pitää tarpeellisena maakuntauudistusta ja sitä, että kunnat eivät enää vastaa itse sosiaali- ja terveydenhoidostaan.
Hän myös katsoo, että tietojärjestelmät pitää uudistaa ja sairaaloille saada selkeä työnjako. Lisäksi hoitokriteerit on yhtenäistettävä niin, että hoitoa toteutetaan samoin perustein Helsingissä ja Lapissa.
Huttusen mielestä lähes kaikki sote-uudistuksen kipupisteet liittyvät valinnanvapauslakiin.
Valinnanvapauden lisääminen – eli se, että yksityiset yritykset pääsevät pyörittämään terveyspalveluita verorahoilla – on kokoomuksen vaatimus. Keskusta on puolestaan maakuntamallin takana.
Huttusen mukaan edes professori ei tiedä, miten suunniteltu valinnanvapausjärjestelmä tulee toimimaan. Hän pelkää sen tulevan kalliiksi, koska on kehitettävä niin monimutkainen järjestelmä.
Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Kansanterveyslaitoksen entinen pääjohtaja Huttunen istuu yhä sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijaryhmässä.
– Poliittisessa päätöksenteossa olen ollut asiantuntijana ja valmistelijana yli 40 vuotta, mutta koskaan en ole nähnyt näin monimutkaista prosessia.
Huttunen kertoo hyväksyneensä vuosikymmenien aikana sen, että poliitikot tekevät lopullisen päätöksen asiantuntijoiden näkemyksistä huolimatta, mutta ”tämän uudistuksen kohdalla marssijärjestys on alkanut hieman harmittaa”.
Professori sanoo monen asiantuntijan kokeneen, että heidän näkemyksensä on sivuutettu harvinaisen vahvasti.