Presidentti Niinistö Ukrainan tilanteesta: Naamiot on riisuttu, vain sodan kylmät kasvot näkyvät

Tasavallan presidentin mukaan Ukrainassa on nähty vasta alkusoittoa. ”Ja ikävä kyllä, se soitto synkkenee.”
Ukrainan sota

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) astelivat varsin synkein ilmein tiedotusvälineiden eteen torstaina Presidentilinnassa Helsingissä. Venäjä hyökkäsi varhain aamulla Ukrainaan.

Niinistö luonnehti aamua järkytykseksi ”meille kaikille” ennakkovaroituksista huolimatta. Hän kuvaili, että ”nyt naamiot on riisuttu, vain sodan kylmät kasvot näkyvät”.

Saman lauseen Niinistö toisti myös silloin, kun Helsingin Sanomien toimittaja kysyi, mitä tasavallan presidentti ajattelee tällä hetkellä Venäjän presidentistä Vladimir Putinista.

Niinistö ja Marin toistivat tiedotustilaisuudessa aiemmin sanomansa viestin, että Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän sotilaalliset toimet ja vaatii niiden välitöntä lopettamista.

Sekä Niinistö että Marin tuomitsivat Venäjän toimet Twitterissä jo torstaiaamuna.

Niinistön mukaan Venäjän sotilaallisista toimista Ukrainassa on kuitenkin luultavasti nähty vasta alkusoittoa.

– Ja ikävä kyllä, soitto synkkenee, presidentti muotoili.

Niinistön mukaan tapahtumat Ukrainassa vaikuttavat kansainväliseen tilanteeseen ja heijastuvat myös Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

Suomen ja Venäjän suhteita hän luonnehti toteamalla, että ne ovat siirtyneet Ukrainan sodan myötä ”toiselle tasolle”.

Niinistö kuitenkin korosti, että tällä hetkellä uhka ei kohdistu Suomeen. Tilanne Itämerellä on rauhallinen.

Presidetti sanoi, että Suomi on varautunut ja varautuu vast´edeskin turvallisuustilanteen muutoksiin.

– Olemme tilanteen tasalla ja myöskin pysymme.

Pääministeri Marin sanoi Suomen seisovan Ukrainan tukena paitsi itsenäisenä valtiona myös osana EU:ta ja kansainvälistä yhteisöä.

Pääministerin mukaan Suomi tukee Ukrainaa rahallisesti, mutta mahdollisuutta materiaaliseen tukeen kartoitetaan muuttuneessa tilanteessa.

Uusista Venäjälle asetetuista pakotteista ja sanktioista Marin sanoi, että ne tulevat olemaan voimakkaita. Suomi seisoo pakoterintamassa yhdessä EU:n kanssa.

Marin myönsi, että raskailla pakotteilla voi olla vaikutuksensa taloudelle, mutta niihin ollaan EU:ssa valmiita, kuten myös Venäjän mahdollisiin vastatoimiin.

– Rauhalle ja ihmishengille ei voida asettaa hintaa, Marin summasi.

Tiedotustilaisuudessa nousi esiin myös Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys. Muuttaako Venäjän hyökkäys Ukrainaan Suomen tarpeita sotilaallisen liittoutumisen suhteen?

Marinin mukaan keskustelu asiasta tulee varmasti lisääntymään. Hän korosti, että mahdollinen Nato-jäsenyys vaatisi hyvin laajan parlamentaarisen yhteisymmärryksen ja kansalaisten tuen.

Hän kuitenkin muistutti Suomen puolustusselonteon linjauksesta, että Suomella on mahdollisuus hakea Nato-jäsenyyttä, mikäli turvallisuustilanne sitä vaatii.