Amerikan ääni hiljeni – Trump katkaisi rahoituksen maineikkailta kylmän sodan radioasemilta
Kylmän sodan päättyminenkään ei vaientanut Amerikan ääntä, mutta Donald Trump sen lopulta teki.
Trump katkaisi ukaasillaan viikonvaihteessa sekä Voice of American (VOA) että Radio Free Europe/Libertyn (RFE/RL) rahoituksen. Saman kohtalon koki Radio Free Asia. Asiasta kertovat useat amerikkalaismediat ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Valkoisen talon lausunnossa todettiin, että määräyksellä varmistetaan, että veronmaksajat eivät ole enää “radikaalin propagandan koukussa”. Saatteena oli lainauksia VOA:ta arvostelleilta poliitikoilta ja oikeistolaisilta tiedotusvälineiltä.
Edelleen ensisijaisesti radiona toimiva VOA perustettiin toisen maailmansodan aikana torjumaan natsien propagandaa. Yhtiön mukaan se on tavoittanut satoja miljoonia ihmisiä maailmanlaajuisesti joka viikko.
Saksalaisen Deutsche Wellen kansainvälisen lähetystoiminnan johtaja Peter Limbourg varoitti maanantaina DW:llä, että Moskovan ja Pekingin autoritaariset hallitukset pyrkivät täyttämään aukon, jonka Yhdysvallat jättää vetäytymällä valtion rahoittamasta kansainvälisestä lähetystoiminnasta.
– Trump on heikentänyt vapautta ja vahvistanut itsevaltiutta, Limbourg sanoi. Hänen mukaansa DW ja muut vastaavat toimijat eivät pysty paikkaamaan aukkoa.
– Siksi uskon, että Euroopan on kiireellisesti, todella kiireellisesti tehtävä jotain. Tämä ei ole vähäpätöinen asia. Tämä on erittäin tärkeä asia.
Limbourg korosti, että autoritaaristen hallitusten levittämän disinformaation vuoksi Euroopan poliittisten johtajien on varmistettava riittävä rahoitus omille kansainvälisille tiedotusvälineilleen.

VOA:n johtaja Mike Abramowitz kertoi joutuneensa lähes koko 1 300 hengen henkilökuntineen saman tien lomautetuksi.
Abramowitzin mukaan määräys vei VOA:lta kyvyn hoitaa tärkeää tehtäväänsä samalla, kun Amerikan vastustajat, kuten Iran, Kiina ja Venäjä, upottavat miljardeja dollareita Yhdysvaltojen vastaiseen propagandaan.
– Koko instituutiota puretaan pala palalta. Tämä ei ole vain henkilöstöpäätös – se on perustavanlaatuinen muutos, joka vaarantaa riippumattoman journalismin tulevaisuuden VOA:ssa.
Yhdysvaltalaisia toimittajia edustava Kansallinen lehdistöklubi katsoi määräyksen heikentävän Yhdysvaltojen pitkäaikaista sitoutumista vapaaseen ja riippumattomaan lehdistöön.
Trumpin määräys kohdistuu VOA:n emoyhtiöön US Agency for Global Media (USAGM). Se rahoittaa myös Radio Free Europen ja Radio Free Asian kaltaisia voittoa tavoittelemattomia yhteisöjä, jotka alun perin perustettiin kommunismin vastaiseen toimintaan.
BBC:n mukaan Tšekin tasavallan ulkoministeri Jan Lipavský toivoo, että Euroopan unioni voisi auttaa pitämään Prahassa sijaitseva Radio Free Europe/Radio Libertyn toiminnassa.
Lipavský sanoi pyytävänsä EU:n ulkoministereitä maanantain kokouksessa etsimään keinoja lähetystoiminnan ainakin osittaiseen ylläpitämiseen.
Presidentti Trump leikkasi samalla myös useiden muiden liittovaltion virastojen rahoitusta. Kohteeksi joutuivat muun muassa kodittomuuden ehkäisy ja museoiden ja kirjastojen rahoittaminen.
Trump oli erittäin kriittinen VOA:ta kohtaan jo ensimmäisellä kaudellaan. Hän on hiljattain nimittänyt sen taustayhteisön USAGM:n erityisneuvonantajaksi oman lojaalin tukijansa Kari Laken.
Myös Yhdysvaltain hallintoa Trumpin suojeluksessa kovalla kädellä karsiva miljardööri Elon Musk on käyttänyt sosiaalisen median X-alustaansa vaatiakseen VOA:n sulkemista.
Voice of America perustettiin keskellä toista maailmansotaa vuonna 1942 natsien ja japanilaisten propagandaa vastaan.
Ensimmäiset VOA:n käyttämät kielet olivat saksa, englanti, ranska ja italia. Kielivalikoima laajeni 40:een jo vuonna 1944.
Asema lähetti myös suomenkielistä ohjelmaa nimellä Amerikan ääni vuosina 1942–1945 ja 1951–1953. Kylmän sodan aikana Voice of America keskittyi lähettämään kommunisminvastaista ja Yhdysvaltain-myönteistä propagandaa Itä-Euroopan maihin.
Republikaanipresidentti Gerald Ford allekirjoitti VOA:n peruskirjan vuonna 1976 turvatakseen sen toimituksellisen riippumattomuuden.

Radio Free Europe (RFE) ja Radio Liberty (RL) perustettiin kylmän sodan alkuvaiheissa kommunisminvastaiseen lähetystoimintaan rautaesiripun taakse kohdemaidensa kielillä. Toimittajina oli paljon emigrantteja Neuvostoliitosta ja muualta rautaesiripun takaisista maista.
Radio Free Europen kohdemaita olivat Neuvostoliiton Itä-Euroopan satelliittimaat ja vuodesta 1985 lähtien myös Baltian maat.
Radio Liberty suuntasi lähetyksensä Neuvostoliittoon, ja lähetyskielinä olivat venäjän lisäksi muutkin maassa puhutut kielet.
Radio Free Europe suuntasi ohjelmansa Neuvostoliiton satelliittivaltioihin Itä-Euroopassa ja vuodesta 1985 lähtien myös Baltian maihin, ja ohjelmat olivat kohdemaan kielellä. RFE ja RL yhdistyivät vuonna 1976.
Lähetyksiä varten oli rakennettu voimakkaita lähettimiä muun muassa Saksaan, Portugaliin ja Espanjaan. Neuvostoliitto ja sen satelliittivaltiot harjoittivat laajamittaista radiohäirintää estääkseen läntisten asemien kuuntelun. Radiohäirintä lopetettiin vuonna 1988.
Neuvostoliiton hajottua kanavien toiminta on supistunut ja levittäytynyt Lähi-itään ja Keski-Aasiaan sekä Venäjälle ja Lounais-Aasiaan.
RFE/RL on pysynyt alkuperäisessä tehtävässään tuottamalla uutisia ja radio-ohjelmaa lehdistönvapaustilanteeltaan kyseenalaisiin maihin.
2010-luvulla radioasema on aloittanut uudelleen lähetykset alueilla, joissa demokratian kehitys alkoi ottaa takapakkia, kuten Romaniassa, Bulgariassa ja Unkarissa.
RFE/RL:n päämaja sijaitsee Prahassa. Sivukonttoreita 17 eri maassa. Vuonna 2021 RFE/RL:n budjetti oli 124,3 miljoonaa dollaria.