Politiikassa tarvitaan tavallisia maltin ihmisiä – ehdokkuutta pitää tarjota myös maan hiljaisille, puhemies Anu Vehviläinen muistuttaa

Kuntavaalit

Keskustan pitää olla puolue joka tarjoaa ehdokkuutta myös maan hiljaisille, katsoo kokenut keskustapoliitikko ja eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen.

Vehviläisen mukaan eduskuntavaaleissa ja kuntavaaleissakin ihmisillä on turhan iso kynnys lähteä ehdokkaaksi.

– Ajatellaan että pitäisi olla jo erittäin valmis, sanavalmis, tosi kovaan debattiin pystyvä ja hallita jo kaikki asiat ja aina olla suuna päänä siellä ehdokaskoulutuksissa ja sitten jos tulee valituksi, Vehviläinen pohdiskeli keskustan K-studion ”Tolkku takaisin?” -nettikeskustelussa, jonka aiheena olivat politiikan käytös- ja toimintatavat.

Vehviläisen mielestä keskustan pitäisi tarjota ehdokkuutta myös ihmisille, jotka eivät ole aina tuomassa itseään esille ja tuputtamassa omia mielipiteitään.

– Että me pystyttäisiin tuomaan myös valtuustoihin paljon ihmisiä, joilla on sitä elämänkokemusta ja tietoa ja myös maan hiljaisia, jotka eivät tuo itseään jatkuvasti esille.

Vehviläinen oli hieman huolissaan myös siitä, pääseekö tavallisuuden ääni riittävällä tavalla esille kaksinapaisessa keskustelussa.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen nosti esimerkiksi Yhdysvallat, jossa tavalliset ihmiset nostivat historian suurimmalla äänimäärällä Joe Bidenin presidentiksi.

– Tavalliset ihmiset, maltin ihmiset, päättivät ottaa itseään ja koko yhteiskuntaa niskasta kiinni ja huolehtia siitä, että siellä tapahtuu muutos.

Vanhanen muistutti, että kuntavaaleissakin ihmisillä on edessään päätös siitä, millaisilla toimintatavoilla he haluavat yhteisiä asioita hoidettavan.

– Minä luulen, että suurimmassa osassa Suomen kuntia ihmiset haluavat kuitenkin, että asioita hoidetaan järkevästi kokonaisuus huomioon ottaen ketään unohtamatta.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen näki tässä ajassa hyvänä sen, ettei kiiltokuvamaisia ehdokkaita odoteta.

– Tämä aika kaipaa juuri tavallisia ihmisiä, jos on liian sliipattu, se jopa vähän ärsyttää ihmisiä.

Kurvisen mukaan ehdokkaan ei tarvitse olla professori tai kennedymäinen täydellinen puhuja eikä olla mallimitoissa.

– Pikemminkin nyt odotetaan tavallista, aitoa, uniikkia.

Kurvinen myönsi saaneensa palautetta ihmisiltä, jotka eivät halua lähteä politiikkaan koventuneen vastakkainasettelun vuoksi. Hän näki kuitenkin, että politiikkaan kuuluu tietty vastakkainasettelu väittelyineen.

– Ja myönnän, että itse edustan sitä perinnettä, että välillä tuon reippaasti julki ja laidat ryskyen.

Keskustaryhmyri myönsi nauttivansa joskus eduskunnan kipakoista debateista.

– Se on älyllisestikin kiinnostavaa. Ja sitten jos on tämmöisiä vanhoja maestroja kuin Ben Zyskowicz tai SDP:n Jukka Gustafsson, jotka ovat taitavia puhujia, heidän kanssaan on kivakin mitellä siinä.

Kurvinen piti hyvin tärkeänä, että niin kunta- kuin valtakunnan tasollakin pidettäisiin kiinni toisen ihmisen kunnioituksesta ja vanhasta hyvästä tyylistä, joka on hieman päässyt murentumaan.

Kurvisen mielestä politiikassa voi ottaa yhteen ja olla rajustikin eri mieltä, mutta tietty kunnioitus ja pöytätavat pitäisi säilyttää.

– On hyviäkin merkkejä, oli oikein mukava keskustella Jussi Halla-ahon kanssa Pikkuparlamentin hissien edessä, vaihdettiin uuden vuoden toivotukset ja hän kysyi, onko teillä ollut hyvä kokous, ei tämä ihan ole kadonnut, Kurvinen myönsi.