Poliisi epäilee: Katiska-käräjien aikana vapaaksi päästetty Niko Ranta-aho suunnitteli päätekijänä "valtavien" huume-erien tuomista Suomeen

Ranta-ahoa epäillään neljästä törkeästä huumausainerikoksesta, joihin hän poliisin mukaan syyllistyi päästyään Katiska-jutun tutkintavankeudesta.
Rikollisuus

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan isossa Katiska-huumevyyhdissä tuomitun Niko Ranta-ahon, 33, uusista rikosepäilyistä. Poliisin mukaan Ranta-aho on pääepäilty jutussa, jossa rikollisryhmä salakuljetti ja yritti salakuljettaa Suomeen suuren määrän huumeita marras-tammikuussa.

Uudet rikokset sijoittuvat aikaan, jolloin Katiska-juttu oli vielä kesken Helsingin käräjillä, mutta Ranta-aho vapaalla jalalla. Ranta-aho istui Katiskan takia tutkintavankeudessa lähes vuoden, mutta hän pääsi vapaaksi viime vuoden kesäkuussa.

Poliisin mukaan Ranta-aho organisoi kymmenientuhansien ekstaasitablettien ja huumausaineeksi luokiteltujen lääketablettien salakuljetuksen Espanjasta ja Slovakiasta. Tulli ja poliisi saivat tabletit takavarikoitua.

Lisäksi poliisi epäilee, että rikollisryhmä pyrki salakuljettamaan Suomeen marihuanaa, ekstaasia, kokaiinia sekä 50–100 litraa amfetamiiniöljyä, josta piti valmistaa ainakin 150 kiloa puhdasta amfetamiinia. Poliisin mukaan rikokset jäivät kuitenkin yrityksiksi, koska Ranta-aho otettiin kiinni Espanjassa tammikuussa.

Kaikkiaan jutussa on 21 epäiltyä. Ranta-ahoa epäillään neljästä törkeästä huumausainerikoksesta. Poliisin mukaan hän organisoi huumeiden salakuljetusta ja salakuljetusten yrityksiä sekä valmisteli amfetamiinin jatkamista.

Poliisin mukaan Suomeen oltiin tuomassa valtavia eriä huumeita ja salakuljetusta oli valmisteltu pitkälle.

–  Erien vastaanottoa varten oli esimerkiksi tehty testilähetyksiä Espanjasta, järjestelty toimitusosoitteita ja vuokrattu varastotila Suomesta. Amfetamiinin jatkamista varten oltiin muun muassa hankkimassa siihen tarvittavia aineita, kertoi keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Jari Räty tiedotteessa.

Suomen suurimpiin huumejuttuihin kuuluvan Katiskan käräjätuomio annettiin viime kuussa. Ranta-aho tunnusti syytteet isolta osin, ja hänet tuomittiin 11 vuoden vankeuteen. Käräjätuomio ei ole lainvoimainen.