"Pitäisi huomioida yksin olijat ja niiden tunteet" – Nuoret halusivat yksinäisyyden Koulurauhan teemaksi
Nuoret ovat entistä yksinäisempiä. Mannerheimin Lastensuojeluliiton mukaan korona vaikutti erittäin kielteisesti nuorten sosiaalisiin suhteisiin, eikä tilanne ole parantunut pandemian jälkeen.
Viime vuoden kouluterveyskyselyn mukaan 8.–9.-luokkalaisista noin 15 prosenttia kokee yksinäisyyttä.
Lapset ja nuoret nostavat lukuvuoden 2024–2025 Koulurauhan teemaksi ”Et ole yksin – Du är inte ensam”.
Työryhmän oppilaat ovat valmistelleet valtakunnallista tapahtumaa koko viime lukuvuoden. He ovat myös laatineet kouluille tehtäviä, joiden avulla ottaa koulurauha puheeksi säännöllisesti lukuvuoden aikana.
Työryhmässä on oppilaita hämeenlinnalaisista Seminaarin koulusta, Miemalan koulusta, Iittalan yhtenäiskoulusta, Lammin lukiosta sekä Svenska samskolan i Tammerforsista. Yksinäisyysteeman kautta nuoret haluavat, että puhutaan myös empatiasta ja turvallisuudesta.
– Kouluissa muiden oppilaiden pitäisi huomioida yksin olijat ja niiden tunteet, työryhmän nuoret sanovat tiedotteessa.
– Opettajien kuuluisi myös kehottaa oppilaita menemään muiden kanssa, ettei kukaan jäisi yksin ulkopuoliseksi esimerkiksi jostain leikistä. Kouluissa kuuluisi olla turvallista, jotta kukaan ei ajattele, että pelottaa mennä luokkaan, nuoret toteavat.
Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen.
Koulurauhan julistetaan keskiviikkona 28. elokuuta klo 10−11 Seminaarin koululla. Tervehdyksensä antaa myös tasavallan presidentti Alexander Stubb.
Tavoitteena on, että Koulurauhan teema näkyisi myös päiväkodeissa valtakunnallisesti. Folkhälsan on kouluttanut valtakunnallisesti päiväkotien ammattilaisia huomioimaan ja ehkäisemään lasten yksinäisyyttä.
Jo 5–6-vuotiaiden joukossa on yksinäisiä lapsia, toteaa Jennie Stolzmann-Frankenhaeuser Folkhälsanista.
– Yksinäisyys on yleensä pysyvää, jos sitä ei murreta varhaisessa vaiheessa. Siksi on tärkeää puhua yksinäisyydestä lasten, vanhempien ja varhaiskasvattajien kanssa jo päiväkodissa.