Piispainkokous vaatii korjaavia toimia kahdelta sopimusrikkomuksen tehneeltä lähetysjärjestöltä
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous edellyttää korjaavia toimia kahdelta lähetysjärjestöltä niiden tekemien sopimusrikkomusten vuoksi. Päätös koskee Suomen Luterilaista Evankeliumiyhdistystä (Sley) ja Suomen Evankelisluterilaista Kansanlähetystä (Sekl). Asiasta päätti piispainkokous keskiviikkona.
Arkkipiispa Tapio Luoman mukaan järjestöille annetaan vielä mahdollisuus korjata toimintaansa ja sitoutua selkeästi kirkon kanssa solmimaansa sopimukseen.
Lähetysjärjestöjen tulee muun muassa sitoutua siihen, että ne eivät edistä työntekijöidensä vihkimistä papiksi Inkerin luterilaisessa kirkossa Venäjällä tai muussa ulkomaisessa kumppanikirkossa.
Ongelman ytimessä ovat Inkerin kirkossa järjestetyt niin sanotut erillisvihkimykset, joissa papeiksi vihitään miehiä, jotka eivät halua tulla pappisvihkimykseen yhtä aikaa naisten kanssa.
– Se, että kieltäydytään olemasta naisten kanssa alttarilla yhtä aikaa osoittaa, että virkaa ei loppujen lopuksi arvosteta tai pidetä papin virkana, Luoma sanoo STT:lle.
Järjestöiltä edellytetään korjaavia toimia toukokuun loppuun mennessä. Piispainkokous kokoontuu syyskuussa arvioimaan tilannetta.
Piispainkokous totesi järjestöjen syyllistyneen sopimusrikkomukseen sen jälkeen, kun viisi niiden työntekijää vihittiin syyskuun alussa papeiksi Inkerin kirkossa järjestetyssä vihkimyksessä.
Piispainkokous käynnisti asiasta kuulemismenettelyt molempien järjestöjen kanssa. Vastauksissaan järjestöt pyysivät anteeksi riittämätöntä tiedottamista ja aiheuttamaansa haittaa.
Luoman mukaan vihkimykset ovat herättäneet valtavasti hämmennystä.
– Herää kysymys, kenen pappeja he ovatkaan, kun he eivät palvele täyspäiväisesti kirkossa, jossa ovat saaneet pappisvihkimyksen, Luoma sanoo.
Suurin osa Inkerin kirkossa vihityistä papeista ei jää työskentelemään Venäjälle vaan tekee työtänsä Suomessa oman järjestönsä palveluksessa.
– Jos kirkon virallisen lähetysjärjestön papiksi vihityistä työntekijöistä huomattava osa alkaa olla vihitty muualla kuin meidän kirkossamme, voi kysyä, kenen kirkon etua he ajavat meidän kirkossamme.
Piispainkokouksen mukaan pappisvihkimys rikkoi evankelis-luterilaisen kirkon ja sen lähetysjärjestöjen sopimaa toimintaperiaatetta, jonka mukaan sopimusjärjestöt eivät saa aiheuttaa toiminnallaan haittaa yhteistyössä.
Luoman mukaan virallisen statuksen menettäminen kirkon lähetysjärjestönä tarkoittaisi muun muassa sitä, että lähetysjärjestöt eivät saisi virallisia kolehteja.
Inkerin kirkon pappisvihkimykset ovat hiertäneet Inkerin kirkon ja Suomen evankelis-luterilainen kirkon suhteita jo pitkään.