Piikityshuoneita Helsingin ydinkeskustaan? – Keskustavaikuttajat eri linjoilla Oodin johtajan ehdotuksesta: "Koetan olla aika vähän moralisti"

Huumeet

Huumeiden piikityshuoneiden sijoittaminen Helsingin keskustaan jakaa Suomenmaan haastattelemia keskustalaisia kaupunginvaltuutettuja.

Ajatukseen suhtautuu kielteisesti valtuustoryhmän puheenjohtaja Terhi Peltokorpi. Kaupunginvaltuutettu Laura Kolbe puolestaan olisi valmis edistämään asiaa.

Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaaran mukaan päihteiden käytöstä ja huumeiden piikittämisestä on tullut kirjastossa arkipäiväinen ongelma.

Hän esitti ongelman yhdeksi ratkaisuksi huumeiden käyttöhuoneiden perustamista pääkaupungin paraatipaikalle sen jälkeen, kun Oodin wc-tiloissa tapahtui viime sunnuntaina väkivaltainen välikohtaus.

Peltokorpi huomauttaa, että Suomen nykylainsäädäntö ei mahdollista huumausaineiden sallimista kaupungin tiloissa.

Helsingin kaupunginhallitus on kuitenkin päättänyt esittää valtioneuvostolle pistohuoneiden perustamisen mahdollistavan erillislain säätämistä.

– Neuvontaa, ohjausta, ennaltaehkäisyä ja muita sote-palveluita pitäisi pystyä järjestämään nykyistä paremmin, Peltokorpi näkee.

Hän kantaa huolta siitä, ettei huumeiden käyttäjä pääse vieroitushoitoon riittävän nopeasti, vaikka itse haluaisi.

Peltokorpi ei kuitenkaan usko, että piikityshuoneilla olisi huumeiden käyttöä lisäävä vaikutus.

– Vaikka voivat ne eräänlaisen sallivuuden leiman toiminnalle antaa. Uskon silti, että päätös ryhtyä käyttämään huumeita on kiinni monesta muusta asiasta kuin käyttöhuoneisiin pääsemisestä.

Myönteisesti piikityshuoneisiin suhtautuva Kolbe korostaa tarkastelevansa asiaa käytännönläheisesti.

– Olen pragmaatikko ja koetan olla aika vähän moralisti, Helsingin yliopiston Euroopan historian professori pohtii.

Vuosia Amsterdamissa asunut Kolbe huomauttaa, että myös Alankomaissa huumeiden kaltaiseen suureen ongelmaan suhtaudutaan erittäin käytännönläheisesti.

– Tämä on realismia. Huumeidenkäyttöongelma ei mene sillä pois, että suljemme silmämme ja hoemme, ettei huumeita saa käyttää, Kolbe perustelee.

– Yleensä moraali ei vie asioita kauhean paljon eteenpäin.

Kolbe kokee, että Helsingin kaltaisessa suuressa kaupungissa erilaisten sosiaalisten ilmiöiden ääripäät tulevat näkyviksi ensimmäisenä.

– Kyllä meidän kannattaa tehdä kaikkemme, että tilanne saadaan fiksummalle tolalle, hän painottaa.

Oodin johtajan esitys piikityshuoneiden perustamisesta on herättänyt vilkasta keskustelua myös muiden puolueiden valtuustoryhmissä.

Esimerkiksi vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Reetta Vanhanen on ilmoittanut kannattavansa huoneita. Vihreää valoa on näyttänyt myös vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Paavo Arhinmäki.

SDP:n ryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Eveliina Heinäluoma puolestaan vastustaa huumeiden käyttöhuoneiden perustamista.

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyarin (sd.) mukaan kyse on piikityshuoneita suuremmasta poliittisesta linjanvedosta.

Hän ei halua ottaa kantaa huumeiden käyttöhuoneiden perustamiseen.

– Tämä on sitten laajan poliittisen keskustelun paikka, että miten me toimitaan ja miten tuetaan ihmisiä, jotka valitettavasti ovat riippuvaisia huumeista, Razmyar toteaa Helsingin-Sanomille.