Perustuslakiasiantuntija varoittaa sote-esityksen kompastumisriskistä
Hallitusryhmien eilen hyväksymä esitys sote-palveluiden valinnanvapauslaiksi oli selvä askel oikeaan suuntaan, arvioi Turun yliopiston oikeustieteen professori Juha Lavapuro.
Selvä parannus lakiesityksessä on Lavapuron mukaan esimerkiksi sote-palveluiden yhtiöittämisvelvollisuuden poistaminen. Eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi kesäkuussa, että yhtiöittämisvelvollisuus on perustuslain vastainen.
Lavapuron mukaan on vielä liian aikaista arvioida, voiko uusi esitys läpäistä perustuslakivaliokunnan seulan ensi keväänä.
– Niin kauan kuin lain vaikutusta sote-palveluiden yhdenvertaiseen saatavuuteen ei ole arvioitu, on mahdotonta sanoa, onko tämä perustuslain mukainen vai ei, Lavapuro sanoi STT:lle.
Lain vaikutusten arviointi on määrä toteuttaa ennen kuin lakiesitys annetaan ensi keväänä eduskunnan käsiteltäväksi. Edessä olevan lausuntokierroksen annilla on Lavapuron mukaan ratkaiseva painoarvo vaikutusarvioinnissa.
– Tämä vaikutusarviointi on koko uudistuksen kannalta keskeisin kulmakivi. Jos tämä ehdotus vaarantaa oikeuden yhdenvertaisiin ja riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin, silloin ollaan samoissa ongelmissa joihin hallituksen edellinen esitys kaatui, Lavapuro arvioi.
Sote-palveluiden asiakasseteliin liittyvät seikat saattavat Lavapuron mukaan muodostua lakiesityksen kompastuskiveksi.
Hän viittaa Suomen Kirurgiyhdistyksen ja kirurgiylilääkärien alkuviikosta ilmaisemaan huoleen asiakassetelin käytön laajentamisesta erikoissairaanhoitoon.
Kirurgien mukaan asiakassetelin liian laaja käyttö voi johtaa siihen, että erityisosaajat kaikkoaisivat julkisesta erikoissairaanhoidosta. Tämä puolestaan romahduttaisi laadukkaan julkisen erikoissairaanhoidon päivystysjärjestelmän.
– Jos asiakasseteli toteutetaan liian laajasti ja liian äkkirysäyksellä, se saattaa johtaa merkittäviin ongelmiin ja vaikeuksiin sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisen näkökulmasta, Lavapuro muotoilee.
– Riskit näyttävät suurilta, että ollaan menossa siihen samaan suuntaan, mihin se edellinen sote-esitys perustuslakivaliokunnassa kaatui eli siihen että esitys vaarantaa riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut.
Lavapuron mukaan valistuneempia arvioita valinnanvapausesityksen kohtalosta voidaan esittää vasta ensi vuoden puolella.
– Tässä ollaan alkuvaiheessa jälleen kerran. Lausuntokierroksen jälkeen ollaan taas varmasti viisaampia.