Perustulokokeilu kiinnostaa ulkomailla – “Tuonut Suomelle enemmän myönteistä huomiota kuin yksikään maabrändikampanja“

Perustulo

Ensi vuonna alkava perustulokokeilu kiinnostaa kansainvälistä mediaa jo yhtä paljon kuin toinen suomalaisen sosiaaliturvajärjestelmän erikoisuus äitiyspakkaus.

Kelan tutkija Ville-Veikko Pulkka kertoo, että haastattelupyyntöjä perustulokokeiluun liittyen tulee ulkomailta viikoittain.

Pulkan mukaan Kelassa osattiin odottaa, että kokeilu herättää kiinnostusta Euroopassa ja muualla länsimaissa.

Sen sijaan Aasian ja Etelä-Amerikan suunnasta tuleva huomio on hieman yllättänyt tutkijatkin. Viime viikolla Pulkka antoi haastattelun taiwanilaiselle televisiokanavalle, ja kuukausi sitten hän kävi Meksikossa senaatin vieraana.

Kiinnostaako perustulo jo enemmän ulkomailla kuin Suomessa?

– Tässä on ehkä sellainen ilmiö, että kun Suomi mainitaan ulkomaisessa mediassa, niin myös suomalainen media kiinnostuu sitä kautta enemmän, Pulkka naurahtaa.

Pulkka pitää selvänä, että kokeilu on tuonut Suomelle enemmän myönteistä huomiota kuin mikään yksittäinen maabrändikampanja olisi onnistunut tuottamaan.

Kokeilu on nähty ulkomailla ennakkoluulottomana ja kunnianhimoisena tapana etsiä vastauksia nyky-yhteiskunnan asettamiin haasteisiin.

Pulkan mukaan ulkomaista mediaa kiehtoo paitsi itse perustulo, myös se, että kokeilussa aiotaan toteuttaa laaja kenttäkoe ihmisillä. Toimittajia ovat kiinnostaneet luonnollisesti myös kokeiluun valikoituville suomalaisille maksettavat euromäärät.

Väärinymmärryksiltäkään ei ole säästytty. Suurin haaste on ollut saada toimittajat ymmärtämään, että tekeillä on vasta kokeilu, ei perustulon toimeenpano.

Jotkut tutkijoille esitetyt kysymykset ovat olleet luonteeltaan hyvin poliittisia. Esimerkiksi taiwanilainen tv-kanava tiedusteli Pulkalta, pitääkö hän perustuloa hyvänä politiikkatoimenpiteenä.

– Aika usein joutuu vastaamaan, että poliittiset ratkaisut tehdään jollakin muulla tasolla. Tutkijoiden tavoitteena on toteuttaa tieteellisesti mahdollisimman uskottava kokeilu ja tuottaa siitä mielekästä tietoa poliittisten päättäjien käyttöön.