Perussuomalaiset saivat jakeluvelvoitteen noston silmilleen eduskunnassa – "Äänten kalastelu halvalla bensalla on aito Venezuelan tie"
Bensapopulismilla ratsastanut perussuomalaiset joutui eduskunnassa oppositioon siirtyvien puolueiden höykytykseen viime vuosien puheistaan.
Tilaisuus tarjoutui, kun saliin kiikutettiin tuoreet kansalaisaloitteet polttoaineveron alentamisesta ja dieselautojen käyttövoimaveron poistosta. Väistyvän hallitusrintaman kansanedustajat olivat panneet merkille hallitusneuvotteluista uutisoidut tiedot, joiden mukaan autoilun kustannusten alentaminen ei ole sujunut aivan suunnitellusti.
Keskustan Tuomas Kettunen huomautti, että Säätytalolta on tihkunut tietoja, joiden mukaan jakeluvelvoitetta ei oltaisi ollenkaan laskemassa.
– Ensi vuodeksi on ilmeisesti jäädytykset tulossa jakeluvelvoitteen 13,5 prosenttiin, mutta kokoomus ja perussuomalaiset ovat ilmeisesti nostamassa jakeluvelvoitetta jopa 22,5 prosenttiin vuoteen 2027 mennessä. Jos olisi hallitus, kysyisin, miksi te teette näin.
Marinin hallitus laski uusiutuvan polttoaineen jakeluvelvoitteen 28 prosentista 13,5 prosenttiin väliaikaisena toimena helpottaakseen kuluttajien tilannetta energiakriisissä. Perussuomalaiset vaati alun perin jakeluvelvoitteen alentamista 13,5 prosentista.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo ihmetteli tietoja, joiden mukaan Säätytalolla ollaan nostamassa ruuan hintaa, jotta bensan hintaa voitaisiin laskea.
– Tämähän on aivan nurinkurista: toimitaan kotimaista työtä vastaan, että saadaan pelattua Lähi-idän öljysheikkien ja Putinin pussiin, niin kuin te olette aina vaatineet. Haluaisinkin kuulla, mikä tämä perussuomalaisten linja oikein tässä on.
Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne muisteli viime kaudella muutamaan otteeseen kuullun heittoa, että ”Suomi on Venezuelan tiellä”.
– Hyvät ystävät, äänten kalastelu halvalla bensalla, se on se ihan aito Venezuelan tie.
Puukkoa käänsi vielä keskustan Jouni Ovaska, joka muisteli keväällä vaalikentällä ajelleensa kuulleensa radiosta erään mainoksen, jossa sanottiin, että ”bensan hinta alas”.
– Ja nyt ollaan tietysti siinä kohdassa, jolloin tullaan sen totuuden eteen, että laskeeko bensan hinta. Jotkut puolueet ovat sanoneet nyt, että bensan hinta ei saa nousta, mutta se on mielestäni eri asia kuin bensan hinnan laskeminen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vastasi syyttämällä vanhaa hallitusta palkansaajan reaaliansioiden tippumisesta historiallisen alas, kaiken kallistumisesta ja valtionvelan huimasta kasvusta.
– Nyt sieltä huudellaan näitä ohjeita sitten Säätytalolle, mutta uskoisin, että Säätytalolla kaikki neuvottelijaosapuolet ovat sitoutuneet siihen, että minkäänlaiset toimenpiteet eivät lisää arjen kustannuksia, Purra pauhasi.
Saramo huomautti perussuomalaisille, että kaikki hallitukset ovat korottaneet polttoaineveroja.
– Silloin kun te olitte viimeksi oikeistohallituksessa, te korotitte monta kertaa; Marinin hallitus korotti vain kerran. Tällä hetkellä polttoaineverotus on matalammalla tasolla kuin silloin, kun te pääsitte siihen vaikuttamaan, Saramo napautti.
Käsittelyssä olleet kansalaisaloitteet saivat sinänsä kiitosta eduskunnalta. Keskustan Pekka Aittakumpu sanoi, että keskusta kannattaa molempien kansalaisaloitteiden tavoitteita laskea autoilun kustannuksia ja ehdottaa mietintöjen laatimista molemmista.
Aittakumpu lisäsi, että myös biokaasun käyttöä tulee edistää ja laajentaa.
– Tavoitteena tulee olla mahdollisimman paljon kotimaisilla polttoaineilla käyvä liikenne, hän linjasi.