Perinteinen suolakala yllättävästi kesän hittikalaksi
Tämän kesän ”kuumin” kala on lahna, Pro Kala ry kertoo tiedotteessaan.
Eräässä Facebookin kalaryhmässä on yhdistyksen tiedotteen mukaan käyty kesän vilkkainta keskustelua tästä toisinaan unohduksiin jäävästä kalasta.
Lahnan savustuksesta kertova postaus on tavoittanut tuhansia ihmisiä, ja kerännyt valtavasti lahnaa ylistäviä kommentteja, reseptejä ja valmistusvinkkejä, Pro Kala kertoo.
– Lahna on kotimainen kala, jota kalastetaan usein muun saaliin ohessa. Lahnan paras pyyntiaika on keväällä ja kesällä. Monen mielestä se on parasta yli kaksikiloisena, jolloin ruodot ovat suurempia eivätkä haittaa niin paljoa syömistä. Moni on oppinut lahnan käsittelyn ja valmistuksen niksit kokeilujen kautta – ja jakaa mielellään tietotaitoaan muille.
Ennen lahna on tunnettu paljon käytettynä suolakalana. Suolattu kala on voitu ottaa evääksi vaikkapa kesän metsäkäynneille, kalamiehen evääksi tai heinäpellolle. Suolalahna on sittemmin menettänyt suosiotaan.