Pekka Puska moittii hallitusta terveyspolitiikan puutteesta – Nikotiinipussien maut "nuorten houkuttelua"
Kansanterveyden asiantuntijana tunnettu Pekka Puska ihmettelee, miksi nikotiinipusseissa aiotaan yhä sallia mintun ja mentolin maut.
– Nikotiinipussien korkeat nikotiinipitoisuudet ja näiden makujen salliminen ei ole mitään nuorten suojelua, se on nuorten houkuttelua, Suomen ASH:n puheenjohtaja, professori Pekka Puska sanoo.
Terveysjärjestö ASH ry:n tavoitteena on savuton ja nikotiiniton Suomi.
Nikotiinipussien ympärille syntyi kohu, kun silloinen RKP:n puheenjohtaja ja ministeri Anna-Maja Henriksson laati lakiin pietarsaarelaiselle yritykselle suotuisan makulistan.
Lakiesitys vedettiin takaisin, mutta sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan uudessakin laissa sallituiksi mauiksi jäävät minttu ja mentoli. Tällä hetkellä myynnissä oleva makujen kirjo on laaja.
Puska muistuttaa, että Suomessa maut ovat kiellettyjä kaikissa muissa tupakka- ja nikotiinituotteissa.
Nikotiinipusseissa sallittava nikotiinipitoisuus saa olla korkeintaan 16,6 milligrammaa yhtä grammaa kohden. Raja on korkea, ja Puskan mukaan se on ”erittäin huono asia”.
Aiemmin Suomessa kielletyt nikotiinipussit vapautettiin yllättäen myyntiin puolitoista vuotta sitten. Muutos lähti siitä, kun lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea arvioi, ettei nikotiinipusseja voida enää luokitella lääkkeiksi.
– Kuviteltiin, että ne kielletään ilman muuta, kun ne siihen asti olivat kiellettyjä, Puska sanoo.
– Mutta sitten tuli nykyhallitus, jolla oikeastaan ei ole terveyspolitiikkaa, vaan kaikki on elinkeinopolitiikkaa, keskustan kansanedustajanakin toiminut Puska jatkaa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan nikotiinipussit nousivat myös peruskoulun yhdeksäsluokkalaisten suosioon myyntirajoitusten poistumisen jälkeen.
Tänä vuonna pojista 31 prosenttia ja tytöistä 17 prosenttia ilmoitti joskus käyttäneensä nikotiinipusseja, ja päivittäin niitä oli käyttänyt 11 prosenttia pojista ja kolme prosenttia tytöistä.

Nuoria houkuttelevat myös sähkötupakat eli vapet. Suomessa on viime aikoina on uutisoitu nuorten aikuisten keuhkovaurioista eli evali-tapauksista, joita vapettaminen on aiheuttanut.
Keuhkosairauksien erikoislääkäri ja Turun yliopiston keuhkosairausopin professori Tuula Vasankari vahvistaa Ylelle kuulleensa yksittäisistä evalitapauksista kollegoiltaan ympäri Suomen.
Tupakkalainsäädäntö on Pekka Puskan mukaan Suomessa ”aika hyvä”. Hän pitää kuitenkin ongelmana juuri sitä, että vapettaminen houkuttelee nuoria.
– Perinteinen tupakointi on olennaisesti vähentynyt, joten tupakkateollisuus on siirtänyt länsimaissa bisneksensä uusiin nikotiinituotteisiin, ensin sähkötupakkaan ja nyt nikotiinipusseihin. Niitä markkinoidaan tupakkaa terveellisempänä vaihtoehtona, THL:n entinen pääjohtaja Puska sanoo.
Puska toteaa, että perinteinen tupakka on nikotiinituotteista vaarallisin, mutta erittäin vaarallisia ovat myös sähkötupakat, joiden pitkäaikaisista vaikutuksista ei ole vielä tietoa.
– Tämä on tällainen ihmiskunnan koe nyt, että mitä tulee tapahtumaan sähkösavukkeita käyttäville, hän sanoo.
Britannia päätti jo kieltää etenkin nuoria houkuttelevat kertakäyttöiset vapet.
– Tietysti toivoisin, että myös Suomessa mennään tähän suuntaan, Puska sanoo.
Hän pitää tosin hyvänä sitä, että nuoret ovat nykyään terveystietoisia tupakoinnin suhteen. THL:n tuoreen kyselyn mukaan yhdeksäsluokkalaisista pojista noin kuusi ja tytöistä neljä prosenttia tupakoi päivittäin.
Sen sijaan vapea oli kokeillut 40 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista, kun vastaava osuus vielä vuonna 2019 oli 34 prosenttia. Päivittäin vapea ilmoitti käyttävänsä pojista yhdeksän ja tytöistä 13 prosenttia.
– Aikuisten sähkötupakan käyttö on pysynyt aika vähäisenä, mutta sähkötupakka houkuttelee nuoria ainakin kokeilemaan, ja osasta tulee käyttäjiä, Puska huomauttaa.

Petteri Orpon (kok.) hallituksen alkoholipolitiikkaa Puska pitää vääränlaisena haittojen vähentämisen näkökulmasta.
Alkoholin kotiinkuljetuksen sallimisen hallitus jo hyväksyi ja asia on eduskunnan käsittelyssä. 15-prosenttisten alkoholijuomien vapauttamista kauppoihin selvitetään.
– Kotiinkuljetus tuo ongelmia kotien, lasten ja nuorten kannalta, Puska sanoo.
THL kertoi torstaina, että alkoholin riskikäyttö on yhä yleistä, vaikka kokonaiskulutus on vähentynyt. Alkoholia käytetään etenkin kotiympäristöissä ja kulutus keskittyy viikonloppuihin.
Puskan mukaan olennaista ei ole se, meneekö alkoholin kulutus pikkuisen alas- tai ylöspäin vaan se, miten valtavia ongelmia alkoholi yhä aiheuttaa.
– Se, että alkoholin kulutus jonkin verran vähenee, johtuu verotuksesta ja siitä, että kansa alkaa tiedostaa terveyshaittoja. Mutta alkoholi on edelleen aivan valtava ongelma. Se tuottaa tuhansia kuolemantapauksia sekä rasitteen sote-järjestelmälle ja poliisille.
– Meillä on kaikki keinot haittoja vähentää, mutta sitä ei tehdä näillä uusilla hallituksen toimenpiteillä, Puska sanoo.
