Suomi haluaisi mahdollisimman täydet turvatakuut jo ennen mahdollista Nato-jäsenyyttä, sanoo pääministeri Marin
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Suomen olisi hyvä saada mahdollisen Nato-hakemuksen ja jäsenyyden väliselle ”harmaalle ajalle” turvatakuut, jotka ovat mahdollisimman lähellä Naton jäseniä koskevia viidennen artiklan turvatakuita.
– Näitä keskusteluja paraikaa käydään isojen maiden kanssa, ja uskoisin kyllä, että me saamme eri puolilta tukea, Marin sanoi vierailullaan Saksassa tiistaina.
Hänen mukaansa ainakin Saksan hallitus ymmärtää Suomen toivetta. Oman Nato-kantansa Marin kertoi paljastavansa jo ennen SDP:n puoluevaltuuston kokousta 14. toukokuuta.
Marin tapasi tiistaina liittokansleri Olaf Scholzin ja koko Saksan muun hallituksen yhdessä Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa. Marin kiitteli Mesebergin linnassa lähellä Berliiniä käytyjä luottamuksellisia keskusteluja ainutlaatuiseksi mahdollisuudeksi vaihtaa ajatuksia. Hänen mukaansa Suomen ja Ruotsin pääministereiltä oli kyselty paljon muun muassa varautumisesta Venäjän reaktioihin, jos maat hakevat Nato-jäsenyyttä.
Liittokansleri Scholz lupasi Saksan tukevan Suomea ja Ruotsia niiden turvallisuuspoliittisissa ratkaisuissa. Mahdollinen liittyminen Natoon on maiden oma päätös, mutta jos siihen päädyttäisiin, voivat Suomi ja Ruotsi luottaa Saksan tukeen myös aikana ennen Nato-jäsenyyden toteutumista, Scholz sanoi.
– Siihen tunnemme olevamme eurooppalaisina velvoitettuja, Scholz sanoi.
Marinin mukaan turvallisuusympäristö on muuttunut perusteellisesti eikä paluuta entiseen ole.
– Näemme nyt selvemmin, mihin Venäjä haluaa meidät viedä: se on etupiirien maailma, jossa vahvimmalla on viimeinen sana, Marin sanoi.
Hänen mukaansa Suomen aiempi linja EU:ssa mutta Naton ulkopuolella on myös luonut vakautta ja turvallisuutta Eurooppaan, mutta erilaisessa maailmassa kuin missä nyt eletään.
– Meidän on päätettävä, haemmeko Naton jäsenyyttä vai jatkammeko nykyisellä linjalla, Marin sanoi.
Hän sanoi Suomen arvostavan Saksan johtajuutta EU:n yhtenäisessä reagoinnissa Venäjää kohtaan. Pakotteilla on jo vaikutusta, mutta niitä pitää Marinin mukaan laajentaa.
– Saksan johtajuus on nyt tärkeämpää kuin koskaan, Marin lisäsi.
Hänen mukaansa pakotteita on laajennettava myös energiaan, vaikka se haittaisikin esimerkiksi Suomen taloutta. Lisäksi Ukrainaa on tuettava niin rahallisesti, humanitaarisesti kuin aseellisesti niin kauan kuin sota jatkuu – ja senkin jälkeen jälleenrakennuksessa.
Liittokansleri Scholz on ollut kovan kotimaisen ja kansainvälisen arvostelun kohteena, koska hän on suhtautunut monia muita länsijohtajia varauksellisemmin Ukrainan varustamiseen aseilla. Viikko sitten Saksa kuitenkin pyörsi aiemmat puheessa ja ilmoitti toimittavansa Ukrainalle myös raskaita aseita.