Pääkaupunkiseudulla luvassa liikennekaaos perjantaina – vain junat kulkevat

SAK:n mielenilmaus pysäyttää metrot ja ratikat koko päiväksi, bussiliikenne alkaa taas illalla
Mielenilmaus

Palkansaajajärjestö SAK:n mielenilmaus seisauttaa valtaosan pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä perjantaina.

Helsingin seudun liikenne kertoo, että metrot, raitiovaunut ja liki kaikki bussit pysähtyvät. Lähijunaliikenne kulkee kuitenkin normaalisti.

Seisaukset vaikuttavat satojentuhansien ihmisten matkantekoon.

– HSL-alueella tehdään päivässä miljoona matkaa, joista junaliikenteen osuus on 17 prosenttia. Jos mittaluokkaa ajatellaan, tämä vaikuttaa reiluun 800 000 matkaan, kertoo HSL:n ryhmäpäällikkö Ville Uusi-Rauva STT:lle. 

Metro- ja raitiovaunuliikenne on poikki koko perjantain. Bussiliikenteen puolestaan odotetaan käynnistyvän jälleen perjantai-iltana kuudesta lähtien.

HSL:n mukaan sitäkin ennen ajetaan joitain bussivuoroja, joista tiedotetaan myöhemmin, todennäköisesti vasta perjantaiaamuna.

– Tilanne elää koko ajan ja faktoja saadaan pöytään vasta perjantaiaamuna kun nähdään, kuinka paljon kuljettajia saapuu töihin. Oletus on, että suurin osa busseista jää varikolle, Uusi-Rauva sanoo.

Perjantain myöhäisillan bussit sekä yöbussit on määrä ajaa normaalisti.

Mielenilmaus ei vaikuta junien kulkuun. Veturimiesten liitosta vahvistetaan STT:lle, ettei liitto aio pysäyttää junaliikennettä.

Koska muu joukkoliikenne pääkaupunkiseudulla on poikki, juniin saattaa olla tunkua. VR selvitteleekin mahdollisuutta lisätä kalustoa perjantaina.

SAK vastustaa mielenilmauksella vuoden alussa voimaan astunutta työttömien aktiivimallia.

Raitiovaunu- ja metrohenkilöstö kuuluu Julkisten ja hyvinvointialan liittoon JHL:ään. JHL on kannustanut jäseniään osallistumaan aktiivimallia koskevaan poliittiseen mielenilmaisuun, mutta ei menemään päiväksi lakkoon.

Raitiovaunu- ja metrohenkilökunnan yhdistyksen puheenjohtaja Pertti Myller kertoo STT:lle, että yhdistys teki päätöksen työnseisauksesta äänestyksen jälkeen. Myllerin mukaan kyseessä on puhtaasti tukitoimi SAK:n mielenosoitukselle.

Hän korostaa, että sillä ei ole mitään tekemistä meneillään olevien työehtosopimusneuvottelujen kanssa. Neuvottelut ovat katkolla huomenna.

– Tämä on meidän porukan kannanotto ja tapa tukea tällä kertaa, hän sanoi.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine painottaa, että liitto ei ole työtaistelussa.

– Sopimusneuvottelu ei mitenkään liity perjantain aktiivimalliin. Ne ovat kaksi eri asiaa, joita me emme halua missään nimessä sotkea toisiinsa, Niemi-Laine sanoo. 

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen paheksuu raitiovaunu- ja metrohenkilöstön päätöstä lakosta.

– JHL on parhaillaan mukana kunta-alan liittokohtaisissa sopimusneuvotteluissa, joissa on edelleen avoinna useita suuria kysymyksiä. Poliittinen lakkoilu ei paranna neuvottelujen ilmapiiriä, hän sanoo tiedotteessa.

HSL:n liikennetiedote