Oppositiojohtaja hallituksen suunnitelmasta: Uhka Britannian demokratialle

Työväenpuolueen Jeremy Corbyn on pyytänyt kiireellistä tapaamista kuningattaren kanssa
Brexit

Britannian hallituksen suunnitelma jäädyttää parlamentin työ on skandaali ja uhka maan demokratialle, sanoo opposition työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn BBC:n mukaan. Hän kertoo olevansa järkyttynyt pääministeri Boris Johnsonin ylimielisestä toiminnasta brexitin suhteen.

Corbynin mukaan pääministerin pitäisi alistaa EU-erosuunnitelmansa arvioitavaksi joko parlamentinvaaleissa tai kansanäänestyksessä.

Oppositio on Corbynin johdolla puuhannut lainsäädäntöä tai epäluottamuslausetta estääkseen mahdollisen kovan brexitin. Parlamentin työn jäädytys tarkoittaisi sitä, etteivät kansanedustajat enää välttämättä ehtisi estää sopimuksetonta eroa EU:sta.

Muun muassa Independent-lehti kertoo Corbynin kirjoittaneen kuningatar Elisabetille ja pyytäneen kiireellistä tapaamista monarkin kanssa. Kuningattaren täytyy muodollisena valtionpäänä hyväksyä pääministerin pyyntö parlamentin työn jäädyttämisestä.

Corbynin mukaan nykytilanteessa on vaara, että kuningattaren oikeutta jäädyttää parlamentin työ käytetään suoraan parlamentin alahuoneen enemmistön tahtoa vastaan.

Britannian poliittisessa historiassa olisi ennenkuulumatonta, jos kuningatar ei suostuisi pääministerin pyyntöön. Monarkin päätöksestä ei voi valittaa, mutta joidenkin asiantuntijoiden mukaan tuomioistuimet voisivat ottaa käsiteltäväksi Johnsonin kuningattarelle esittämän pyynnön laillisuuden.