Keskustan Ovaska: Onko työmarkkinaosapuolilla aikomustakaan auttaa hallitusta?

Politiikka

Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska kertoo kummeksuvansa työmarkkinaosapuolten haluttomuutta edesauttaa hallitusta sen aikeissa lisätä työllisten määrää.

– Palkansaajaosapuoli on valinnut taktiikakseen siilipuolustuksen. Heidän viestinsä on ollut: ei valmiuksia, vaikuttaa aika vaikealta ja vie aikaa, Ovaska kirjoittaa tiedotteessaan.

Hallitus on asettanut tavoitteekseen tehdä päätökset 30 000 uutta työllistä tuovista toimenpiteistä syksyn budjettiriiheen mennessä.

Viime päivinä palkansaajapuolen järjestöt ovat tyrmänneet puheet budjettiriiheen asetetuista tavoitteista.

Ovaskan mukaan ennen budjettiriihtä työmarkkinaosapuolet pitäisi saada kokoon pääministerin johdolla niin kutsuttuun työkokoukseen.

Aluksi olisi selvitettävä, jakavatko osapuolet edes saman tilannekuvan.

Toisekseen olisi pikaisesti haettava keinoja, joilla hallituksen asettamiin tavoitteisiin päästään.

– Pelkällä lämpimällä kädenpuristuksella saati palkkatuella ei saada aikaan kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja. Julkisuudesta saatujen tietojen mukaan viime kesästä asti toimineiden työllisyysryhmien työ on ollut verkkaista. Tämän pitäisi herättää kaikki osapuolet, Ovaska vaatii.

OvaskaN mukaan viimeistään koronakriisi on osoittanut, että nyt tarvitaan yhteen hiileen puhaltamista.

– Toivon todella, että näitä asioita päästään valmistelemaan yhdessä. Jokaisen osapuolen on tultava toista vastaan. Mikäli näin ei edetä, pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla on valmisteltava lainsäädäntötoimet, joilla hallituksen asettamiin tavoitteisiin päästään – vaikka sitten ilman työmarkkinaosapuolia, mikä olisi erittäin vahingollista.