Nyt puhuu yrittäjien kenttäjohtaja: Koriste-esine on enemmän kuin nokkela somepäivitys

Liikkumisrajoitukset

Hallituksen uusista liikkumisrajoituksista on noussut esiin kysymys, voidaanko ihmistä sakottaa, jos hän vierailee erikoisliikkeessä tai ostaa koriste-esineen.

Alivaltiosihteeri Timo Lankinen kuvasi torstain tiedotustilaisuudessa, että olennaista on ostosmatkan tarkoitus. Koriste-esinettä ei saisi mennä ostamaan tavaratalon tietystä kerroksesta, mutta automarketista esineen voisi hankkia samalla kun ostaa elintarvikkeita.

Koriste-esineostoksista on käyty vilkasta keskustelua. Esimerkiksi Stockmannin toimitusjohtaja Jari Latvanen kertoi Kauppalehdessä kuunnelleensa linjausta pöyristyneenä.

Suomen Yrittäjien kenttäjohtaja Mari Kokko muistuttaa, että kyse on paljon enemmästä kuin nokkelista somepäivityksistä, sillä hallituksen esitys rajoittaa elinkeinotoimintaa rajulla tavalla.

– Yrittäjien mahdollisuutta hankkia toimeentulonsa työllään ja ammatillaan rajoitetaan. Elinkeinovapauden rajoittaminen pitää olla äärimmäinen keino, Kokko kirjoittaa Suomenmaan blogissaan.  

Kokon mukaan moni yrittäjä kokee, että liiketoimintaa ollaan sulkemassa hinnalla millä hyvänsä, vaikka asiointi olisi terveysturvallista.  

Yrittäjien kenttäjohtaja muistuttaa, että koronarajoitukset ovat iskeneet toistuvasti samoihin aloihin, kuten osaan erikoiskauppaa, ravintoloihin, matkailuun, tapahtumiin ja henkilöliikenteeseen.  

Järjestön tuoreen barometrin mukaan yrityksistä 13 prosenttia on maksuvaikeuksissa.

Samaan aikaan korviin on sattunut hiljaisuus yrittäjille hallituksen suunnalta, Kokko kirjoittaa.

– Olemme olleet koronan keskellä vuoden verran. Yrittäjien keskuudessa on tyytymättömyyttä siihen, miten hallitus on seisonut rinnalla kriisin aikana. Tämä hiljaisuus vahvistaa tätä tunnetta.