Nuorten luottamus lähimmäisiin ja Suomeen hupenee
Nuorten luottamus Suomeen ja toisiin ihmisiin on hiipunut nopeasti, ilmenee nuorten asenteita selvittävästä Nuorisobarometristä.
Tutkija Sami Myllyniemi Nuorisoverkostosta sanoo, että etenkin poikien luottamus on vähentynyt ja kyynisyys lisääntynyt huolestuttavalla vauhdilla.
– Yleensä nuortenkin arvot ja asenteet pysyvät vakaina kyselystä toiseen, Myllyniemi vertaa.
Nuorisobarometri ei anna suoraa vastausta siihen, mistä nopea muutos johtuu.
Myllyniemi pohtii, että sitä voivat selittää keskusteluilmapiirin tulehtuminen ja klikkiytyminen, taantuma sekä eriarvoistumiskehitys.
Luottamus ja maahanmuuttoasenteet näyttävät kulkevan käsikkäin.
– Niillä nuorilla, jotka eivät luota lähimmäisiin, on hyvin kriittinen asenne maahanmuuttajia kohtaan, Myllyniemi sanoo.
Tällaisia löytyy etenkin niiden nuorten joukosta, joiden oma asema on keskimääräistä heikompi; on työttömyyttä ja alhainen koulutus.
Ryhmänä nuoret suhtautuvat silti maahanmuuttajiin aiempaa myönteisemmin, joskin entistä harvempi haluaisi Suomeen lisää ulkomaalaisia.
Taitaa olla jonkinlainen sisäsyntyinen taipumus luottaa siihen, että itselle käy lopulta hyvin.
tutkija Sami Myllyniemi
Nuorisobarometriä on tehty reilut 20 vuotta. Tuoreimman teemana on tulevaisuus.
Moni vastaajista ei näe Suomen saatikka maailman tulevaisuutta valoisana, mutta omaan tulevaisuuteen yli 80 prosenttia suhtautuu optimisesti.
Myllyniemen mukaan vastaava ristiriita on havaittu tutkimuksissa muunkin ikäisten joukossa.
– Taitaa olla jonkinlainen sisäsyntyinen taipumus luottaa siihen, että itselle käy lopulta hyvin, tutkija pohtii.
– Tämä näkyy nuorten joukossa siinäkin, että juuri kukaan ei ole huolissaan omasta syrjäytymisestään mutta nuorten syrjäytymisestä ylipäätään ollaan kovasti huolissaan.
Barometrin vastaajat eivät usko siihen, että oman ikäpolven taloudellinen asema kohenisi aiempiin verrattuna. Ylipäätään he suhtautuvat epäillen siihen, että jatkuva talouskasvu olisi mahdollinen, koska maapallo on rajallinen.
Teknologian roolin nuoret uskovat vahvistuvan, mutta tästä huolimatta varsinkin monet nuoret naiset suhtautuvat vastahankaisesti tähän kehitykseen.
Kun vastaajilta kysyttiin, mitä he haluaisivat saavuttaa 35-vuotispäiväänsä mennessä, listan kärkipäästä tuli hyvin perinteinen. Siellä keikkuvat hyvät ihmissuhteet ja työ.
Enemmistön unelmissa siintävät myös omistusasunto, oma perhe ja pysyvä työsuhde, joskin näitä toivovien määrä näyttää olevan vähenemässä.
Myllyniemi sanoo, että eri tutkimusten perusteella nuoret arvostavat edelleen ystävyyttä ja rakkautta vähintään yhtä paljon kuin aiemmin. Ystäviä tavataan tiheämmin ja heihin ollaan muutoinkin yhteydessä enemmän.
– Sosiaalisuus ja yhteenkuuluvaisuuden tarve eivät ole vähentyneet vaan vain muuttavat muotoaan.