Norjan poliisi: Kongsbergin surmatyöt tehtiin teräaseella, ei jousella

Norjan surmatyöt

Norjan poliisi kertoi maanantaina, että aiemmista tiedoista poiketen Kongsbergin surmatyöt tehtiin teräaseella eikä jousiaseella. Hyökkääjä surmasi viime viikon keskiviikkona viisi ihmistä. Kolme henkilöä haavoittui, kaksi vakavasti.

Poliisi kertoi kuulleensa tapauksesta 60:ta todistajaa ja keskustelleensa 140 ihmisen kanssa. Poliisin mukaan epäilty, 37-vuotias Espen Andersen Bråthen, oli aluksi ampunut jousiaseella Coop-supermarketissa, mutta sen jälkeen pudottanut jousen ja nuolet ja käyttänyt surmatöissä teräaseita.

Mies oli ampunut kaupassa jousella ja osunut vapaalla olleeseen poliisiin, joka oli nuoli selässään kyennyt varoittamaan sivullisia. Sen jälkeen Bråthen oli karannut paikalta ja tappanut lähikadulla viisi ihmistä teräasein.

–  Se tapahtui sekä yksityisissä kodeissa että julkisilla paikoilla. Alustavasti vaikuttaa siltä, että uhrit valikoituivat sattumalta, sanoi poliisitarkastaja Per Thomas Omholt tiedotustilaisuudessa.

Poliisi ei kerro, millaisista teräaseista oli kyse, koska ei halua vaikuttaa todistajien muistikuviin.

Jousiase ja nuolet löytyivät läheiseltä kadulta. Mies oli ampunut ympäriinsä useita nuolia, myös ohikulkijoita kohti.

Epäillyn hyökkääjän motiiveista ei ole edelleenkään selvää kuvaa. Poliisi pitää kiinni arviostaan, jonka mukaan todennäköisin syy on terveydellinen.

Miehen puheet kääntymisestä islamin uskoon eivät poliisin mukaan todennäköisesti pidä paikkaansa.

–  Hän on puhunut siitä julkisesti, mutta ei ole toiminut sen mukaisesti, Omholt sanoi.

Bråthen oli vuonna 2017 jakanut videon jolla hän muun muassa sanoi olevansa muslimi. Norjan turvallisuuspoliisi teki hänestä arvion ja totesi, että mies ei ole uskonnollisesti tai ideologisesti motivoitunut vaan vakavasti henkisesti sairas.

Miestä ei Omholtin mukaan ole ollut mahdollista kuulla viikonlopun aikana. Bråthen on ollut viikonloppuna suljetussa hoitolaitoksessa.

Omholtin mukaan poliisi selvittää parhaillaan miehen vaiheita viime vuosien aikana.