Nordean Panama-selvitys: Päivämääriä muuteltu muttei autettu veronkierrossa

Veronkierto

Nordean Luxemburgin konttorin työntekijät eivät ole olleet aloitteellisina offshore-yritysten perustamisessa tai aktiivisesti edesauttaneet asiakkaiden mahdollista veronkiertoa, selviää tuoreesta Nordean omasta Panama-selvityksestä.

Selvityksessä havaittiin seitsemän tapausta, joissa valtakirjoja uusittaessa oli rikottu sisäisiä periaatteita muttei luultavasti kuitenkaan lakia.

Kyse oli päivämäärien muuttamisesta takautuvasti.

Pankkikonserni Nordean toiminta nousi kevään aikana esiin Panaman tietovuodossa.

Ylen MOT-ohjelman haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan Nordean Luxemburgin-yksikkö on perustanut asiakkailleen lähes 400 veroparatiisiyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille Neitsytsaarille.

Selvityksen mukaan Luxemburgin konttorilla oli huhtikuussa asiakkaina 562 offshore-yritystä, joista 129 oli rekisteröity Panamaan tai joita hallinnoi Pananma-tietovuodon keskiössä oleva lakitoimisto Mossack Fonseca.

Selvityksestä ilmenee, että Nordea vaatii 68 asiakkaan osalta lisäselvityksiä sen varmistamiseksi, että yritysten tosiasiallisten edunsaajien veroasiat ovat kunnossa.

Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull sanoo tiedotteessa olevansa pettynyt havaittuihin puutteisiin, jotka liittyvät pääasiassa hallintorutiineihin ja valvontaan.

Hän on silti tyytyväinen, ettei löytynyt todisteita, että pankkilaiset olisivat aktiivisesti edesauttaneet veronkierrossa.

Juttua päivitetty klo 9.22.