Nokisista jäätiköistä merien muovipusseihin – Suomen ja Islannin presidentit kertoivat näkemyksiään arktisesta yhteistyöstä

Islannin presidentti Gudni Johannesson puhui valtiovierailullaan muun muassa Iranista ja ympäristönsuojelusta presidentti Niinistön kanssa
Valtiovierailu

Maailmanpolitiikan viimeaikaiset tapahtumat olivat puheenaiheiden kärjessä tiistaina Islannin presidentin Gudni Johannessonin valtiovierailulla Suomeen.

Presidentti Sauli Niinistö ilmaisi huolensa siitä, että Yhdysvallat irtautui Iranin ydinsopimuksesta presidentti Donald Trumpin johdolla.

– Tämä saattaa vahingoittaa Euroopan ja Yhdysvaltojen suhdetta pahasti. Seuraukset voivat olla paljon ydinsopimuksen kohtaloa laajempia, Niinistö sanoi.

Toinen aihe, josta presidenteillä on paljon puhuttavaa, on arktisen alueen politiikka. Arktisen neuvoston puheenjohtajuus siirtyy Suomelta Islannille vuoden päästä toukokuussa.

– Aiomme jatkaa neuvostossa selkeästi samalla linjalla. Olemme yhtä mieltä Suomen kanssa niistä suurista kysymyksistä, jotka eteemme ovat tulleet, Gudni Johannesson kertoi.

– Haluamme kaikki pitää arktisen alueen sekä kylmänä että neutraalina. On hyvä, että esimerkiksi Venäjä ja Yhdysvallat ovat löytäneet paljon yhteistä arktisessa yhteistyössä. Teemme parhaamme, että se jatkuisi, Niinistö sanoi.

Siinä, missä Suomi on puheenjohtajakaudellaan nostanut neuvostossa esiin noen vaikutusta jäätiköiden sulamiseen, Islannin suuri avaus tulee olemaan merien saastuminen ja siihen vastaaminen.

– Me islantilaiset haluamme uskoa, että koska olemme kotoisin pieneltä saarelta keskeltä Pohjois-Atlanttia, ihmiset kuuntelevat, kun puhumme merestä, Gudni Johannesson sanoi.

Pohjoismainen yhteistyö elää ja voi hyvin, jos presidenttejä on uskominen. Molemmat valtionpäämiehet suitsuttivat sitä vuolaasti.

– Pohjoismailla on hyvä brändi, ja Pohjoismaiden sateenvarjon alle kuuluminen vahvistaa meitä kaikkia. Vaikka meillä on erimielisyytemme, yhdessä olemme silti vahvempia, Gudni Johannesson sanoi.

– Suomen ja Islannin yhteistyöstä ei ollut paljoa puhuttavaa. Yleensä ihmiset puhuvat puutteista, mutta meidän yhteistyöstämme ei puutu mitään, Niinistö nauratti vastapariaan.

Islannin presidentin valtiovierailu päättyy torstaina.