Niinistö: Itärajan muuttoliikkeeseen osattava varautua
Jos pääsy Norjaan pohjoisessa vaikeutuu, muuttoliike Suomen itärajalla voi olla mittavaa, arvioi presidentti Sauli Niinistö. Tähän on osattava Niinistön mukaan varautua.
Norja on kiristämässä maahanmuuttopolitiikkaansa, koska sen rajojen yli on saapunut Venäjän kautta tuhansia pakolaisia. Niinistön mukaan on ongelmallista, että pakolaiskriisin hoidossa ei ole saatu aikaan EU-ratkaisuja, joten jäsenmaat ovat tehneet omia ratkaisujaan.
Niinistö puhui myös Suomeen kohdistuvasta terrorin uhasta. Hän arvioi, ettei Suomen turvallisuustilanne ole Ranskan terrori-iskun takia radikaalisti muuttunut.
Ranska on pyytänyt muilta mailta turvatakuita. EU:n turvatakuut tarkoittavat, että muut jäsenmaat sitoutuvat auttamaan kaikin keinoin, jos yksi maa joutuu sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi.
Suomi on Niinistön mukaan valmis kahdenväliseen apuun. Sen laatu riippuu siitä, mitä Ranska pyytää.
– Virka-avun ja sotilaallisen tiedusteluavun lisäksi Ranska saattaa toivoa taakkansa keventämistä ulkomailla.
Suomi on ollut jo mukana kouluttamassa Irakissa kurdien peshmerga-joukkoja. Niinistö arvioi, että Suomen osuuden vahvistaminen Irakissa voi olla mahdollista.
Ruotsi kertoi torstaina pidättäneensä irakilaismiehen, jonka epäillään valmistelleen terrori-iskua. Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin mukaan Ruotsissa kiristetään nyt valvontaa.
Löfven sanoi muun muassa, että Ruotsin on selvitettävä esimerkiksi poliisin valmiuksia kuunnella Skypen kautta käytäviä keskusteluja. Hän myös sanoi Ruotsin olleen naiivi.
Niinistö pitää Löfvenin ulostuloa varsin reippaana ja sanoo sen kertovan huolesta terrorismin edessä. Niinistön mielestä kuitenkin myös Suomessa on tarpeen käydä keskustelua tiedustelun tehostamisesta.
– Olen jo ilmaissut huoleni tiedustelun tasosta Suomessa. Nyt kun olemme nähneet, miten raaka maailma on, tulemme varmaan käymään vakavaa keskustelua turvallisuuden ja yksilönsuojan välillä.
Sipilä Ylelle: Suomen apu kriisinhallinnassa vapauttaisi Ranskan joukkoja muualle